Ezt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte újságírók előtt vasárnap délután, a kormányülés szünetében - írta az MTI.

A tanácskozás egyik kiemelt napirendi pontja a devizahitelesek megsegítésének kérdése.

Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy a kormány támogatja-e a Fidesz-frakció rögzített árfolyamú végtörlesztésről szóló javaslatát, a sajtónak úgy válaszolt: a frakció döntött, a kormány pedig teszi a dolgát. Utalva a Magyar Szocialista Párt vasárnapi sajtótájékoztatójára, a szóvivő azt mondta: több szerénység volna indokolt a részükről, hiszen a devizahitelezés a szocialisták nyolcéves kormányzása alatt futott fel.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a nemzet akkor lehet erős, ha érvényesül a szolidaritás elve, ennek megfelelően cselekszik és cselekedett eddig is a kormány. Ezt a célt szolgálta a kilakoltatási moratórium és az árfolyamgát is. Most pedig a kormány elérkezett a harmadik állomáshoz, amellyel azokat segítik, akik nehezen, de még tudják törleszteni a részleteket - mondta a szóvívő, utalva a kormánypárti frakciószövetség javaslatára, amellyel lehetővé tennék a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését. Kijelentette: erkölcsileg helyes megoldást fognak választani, amely pénzügyileg és jogilag is tartható.

Tájékoztatása szerint az euróválság magyarországi hatásainak kivédésével is foglalkoznak. Utalt arra, hogy Orbán Viktor járt a köztársasági elnöknél, aki arra kérte a kormányfőt, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, amely a legnehezebb helyzetben lévő családoknak jelent megoldást, ezt megfogadta a miniszterelnök és a kormány, de a részletekről hétfőn beszél Orbán a parlamentben - írta az mno.hu.

A szocialisták párbeszédet sürgetnek

Tóbiás József, a szocialista párt frakcióigazgatója sajtótájékoztatóján jó szándékúnak, ugyanakkor megalapozatlannak és kidolgozatlannak nevezte a Fidesz-KDNP javaslatát a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő visszafizetésére. Mint mondta, egy ilyen lépés szembe menne a kabinet összes eddigi, a devizahitelekről szóló lépésével, emellett összeomlással fenyegetné a teljes pénzügyi rendszert, ami az eredeti szándéktól várt előnyöknél is sokkal nagyobb gazdasági és társadalmi veszteséggel járhat.

Az MSZP szerint a kormánynak párbeszédet kellene kezdeményeznie annak érdekében, hogy olyan tehermegosztás szülessen a nehéz helyzetbe került devizahitelesek megsegítésére, amely nem veszélyezteti sem az állam, sem a pénzügyi szektor működését.