Egy orvosnak ma vagy az anyagi önállóságáról, vagy a morális elveiről, vagy a családi életről, vagy Magyarországról kell lemondani az egészségügy helyzete miatt - kezdte előadását a Napi egészségügyi konferenciáján Papp Magor, a Rezidens Szövetség elnöke. Az egészségügyben dolgozókat ért terhelés egyértelmű bizonyítéka, hogy 7 évvel rövidebb ideig élnek, mint az átlag populáció, nem véletlen, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy Magyarországról mondanak le, tavaly 1100 orvos - köztük minden második szakorvos - hagyta el az országot - tette hozzá Papp Magor.

Mindemellett a végzős orvosok fele se tavaly se idén nem lépett bele a szakorvos képzésbe, ami azt jelenti, hogy 2015-16 -ban nem lesz újonnan képzett szakorvos az országban, vagyis pár év múlva hirtelen vákum keletkezhet a szakorvos utánpótlásban. Ennek az űrnek a befoltozásához újabb 5-10 év kell, ezért közös a felelősség a folyamat megakadályozásában - hangsúlyozta a Rezidens Szövetség elnöke.

A 28 ezre orvostársadalom problémáit a rezidens ösztöndíj - amire a rezidensek 11 százaléka jelentkezett - nem fogja megoldani, a szövetség ezért is indította az élhető magyar egészségügy mozgalmat, aminek keretében arra buzdítják a kollégákat, hogy közösen harcoljanak az egészségügy összedőlése ellen. A mozgalom éppen az orvosok elvándorlásának megakadályozását célozza, és minél hamarabbi megegyezést sürget a döntéshozókkal. Nem nyugati bérezést kérnek, hanem tisztes itthoni megélhetést a munkért - fogalmazott Papp.