A jelenlegi, sokszorosan terhelt gazdasági helyzetben arra kell törekedni, hogy a 600 milliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatást, amelyet a magyar kormány további 2300 milliárd forinttal egészít ki, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés hatékony támogatására fordítsák – jelentette ki hivatalos Facebook-oldalán Nagy István agrárminiszter.

Az agrártárca szerint a meghirdetett pályázatok lehetőséget biztosítanak a kis-, közepes- és nagygazdaságoknak egyaránt, hogy az elmúlt két év gazdaság-piaci változásaira reagálva a termelésüket hatékonyabbá tegyék, vagy akár több lábra helyezzék a tevékenységüket.

A támogatásokkal 11 olyan szakmai programot valósítanak meg, amelyek a gazdaságfejlesztést, a zöld jövő feltételeinek megteremtését és a megújuló vidéket segítik. 2027-ig a gazdaságfejlesztésre ezek révén 1500 milliárd forintot, a zöld jövő feltételeinek megteremtésére ezer milliárd forintot költhetnek.

A tárcavezető hozzátette: elkészült a menetrend, a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok.

Nagy István közlése alapján a menetrend a következőképpen fog alakulni:

  • 2024 februárjától indulhatnak az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó felhívások;
  • márciusban jelenhet meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások támogatásának első pályázati csomagja, amely magában foglalja az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat;
  • szintén tavasz elején tervezik elindítani az ökológiai szempontból fontos földhasználatváltást segítő támogatásokat;
  • nyárra készülhet el a generációváltást segítő felhívás;
  • míg őszre várható a vidékfejlesztési pályázati konstrukciók előkészítése.

Továbbá, a jövő év végére újabb beruházási, pályázati csomag meghirdetését időzítik, amely a precíziós gazdálkodást vagy éppen a terménytisztítás-szárítás technológiai megújulását segíti – fűzte hozzá Nagy István.

„Ingyen figyelem” és 13 milliárd euró befagyasztott forrás érkezhet

Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár reményét fejezte ki, hogy még az idén megnyílhat Magyarország előtt 10 milliárd euró uniós forrás. A következő hónapokban a kondicionalitási eljárás megszűntetése esetén pedig még 3 milliárd euróhoz hozzájuthat az ország – mondta a Neumann Technológiai Platform és az EuroAtlantic Zrt. közös rendezvényén. Bővebben --->