Az Országfásítási Program meghirdetése óta már több mint 50 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak a magyar gazdák, a Településfásítási Programban pedig már 36 ezer sorfát ültettek el 1350 településen – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön a Vas megyei Pankaszon.

A tárcavezető hozzátette: az idén további 10 ezer sorfa kerül ki a magyarországi településekre, köztük 78 Vas megyei településre.

Borsod-Abaúj-Zemplén után országos szinten Vas megyéből érkezett a legtöbb igénylés facsemetékre.

A miniszter szerint hasonlóan sikeres az Újszülöttek erdeje program is: a Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2020 óta a mintafásítási programok keretében 545 ezer darab facsemetét ültetett el a térségben.

De nem pusztán az erdőterületek nagyságát növeljük, hanem elkötelezettek vagyunk, hogy szemléletformáló és edukációs programokkal a fiatal generációknak is megtanítsuk az erdő szeretetét

– hangoztatta Nagy István.

Klímavédelem és körforgásos gazdaság

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a minisztérium kiemelt figyelmet fordít a kutatási tevékenységre, amelyek eredményeit a klímavédelemben és az azzal szorosan összefüggő erdőalapú körforgásos gazdaságban is fel tudják használni a szakemberek.

Az is vállalásunk, hogy a közös agrárpolitika – 2023 és 2027 között tartó – ötéves időszakában minden eddiginél többet, mintegy 310 milliárd forintot fordítunk a magyar erdőkre.

Hogy előzzük meg a kamuzást? Zöldnek mondja magát a cég, de csak „zöldre mosott”

Igen biztató, hogy a zöldkötvény kibocsátások száma év végére eléri az ezermilliárd dollárt, ám a dinamikus növekvő piac miatt sok vállalat és befektetési forma csak kamuzik, és valójában nem felel meg a feltételeknek. Bővebben --->