A tavalyi évet megelőző időszakra jellemző átlagos nagyságú eddig az idei tűzifa iránti kereslet. Az állami erdészeti társaságok felkészültek és megfelelő mennyiségben, illetve minőségben rendelkezésre áll náluk a lakosság, illetve a szociális tüzelőanyag-program számára a tűzifa. Az állami erdészeti társaságok továbbra folyamatosan szolgálják ki a vevőket – közölte Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető emlékeztetett: tavaly a hatósági áras tűzifa program rendkívüli és átmeneti veszélyhelyzeti intézkedés volt, amelyet többek között az energiaválság indokolt. Idén a kormány nem indította el a programot, ám a maximált áras lehetőség feltételeihez hasonló feldolgozottsági fokú tűzifa továbbra is közvetlenül az állami erdészeti társaságoktól szerezhető be.

„Az állami erdészeti társaságoktól döntően alacsonyabb feldolgozottságú tűzifát alapvetően alacsonyabb egységáron lehet beszerezni. Ezzel szemben pedig a tűzifa kereskedők által kínált magasabb feldolgozottságú, kuglizott, vagy éppen hasított fa magasabb egységárakon vásárolható" – állítja az agrárminiszter.

Hamarosan indul a fűtési szezon: mennyibe kerül majd a tűzifa?

Manapság egy köbméternyi konyhakész tűzifa 58-75 ezer forintba kerül a piacon, tízkilós kiszerelésű fabriketthez pedig 2,5-3,5 ezer forintért lehet hozzájutni. Talán most érdemes betárazni a télirevalót, mert a hűvösebb napokkal a kereslet is meg fog ugrani. Ugyanakkor még nem született kormányzati döntés arról, hogy idén is lesz-e hatósági áras tűzifa. Bővebben --->

Nincs tűzifa hiány, nincs sorban állás, minden állami társaságnál nagyobb készletek állnak rendelkezésre, amelyek árairól a társaságok honlapjain lehet tájékozódni. Az árakat jelenleg a piac határozza meg – emelte ki Nagy István.

A miniszter egyúttal felhívta a figyelmet a Szociális Tűzifaprogramra, amely az ötezer fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. Idén 2300-2400 településen közel 200 ezer háztartáshoz jut el a tűzifa 2024. február közepéig: ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Ennek az állami pályázatnak sokan fognak örülni

Az agrártárca elkötelezett abban, hogy szemléletformáló és edukációs programokkal a fiatal generációknak is megtanítsák az erdő szeretetét. Bővebben --->