Ezen a héten minden szem Vlagyimir Putyinra szegeződik: az orosz elnök várhatóan először lép fel a világ színpadán azt követően, hogy a Wagner-felkelés veszélyeztette hatalmi pozícióját – írja a CNN.

Putyin elnök a tervek szerint kedden részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO), a Peking és Moszkva által vezetett, nagyjából oroszbarát regionális biztonsági csoportosulás virtuális csúcstalálkozóján.

Bár az összegyűlt nemzetek vezetői eddig rokonszenves közönséget biztosítottak az orosz elnök számára, megjelenése – bár virtuálisan – egyfajta ablakot nyithat arra, hogy kiderüljön, szövetségesei a múlt hétvégi Wagner-akció után milyen mértékben támogatják őt.

A rövid, kaotikus lázadás során a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport két orosz városban kulcsfontosságú katonai létesítményeket foglalt el. Majd ahogy a zsoldoscsoport harcosai Moszkva felé vonultak – ahol a Kreml erősen felfegyverzett csapatokat vezényelt az utcákra –, úgy tűnt, mintha polgárháború kitörésének küszöbén állnának. Azonban egy titkos alku hirtelen véget vetett a lázadásnak, a Wagner-harcosok visszavonultak, Jevgenyij Prigozsin pedig Beloruszba került.

Meggyengült-e a Putyin?

Egy héttel a lázadás után azonban még mindig sok minden tisztázatlan az alku belső folyamatairól, a Wagner-csoport sorsáról, valamint arról, hogy ez mit jelent a Putyin-rezsim számára.

A CNN cikke szerint ezek a kérdések vélhetően a keddi virtuális csúcstalálkozó résztvevőit is foglalkoztatják, köztük a kínai Hszi Csin-pinget és az indiai Narendra Modit, valamint az ázsiai államok – köztük Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán – képviselőit, akik közül sokan Putyinhoz hasonlóan erőskezű uralkodók.

Szakértők szerint Putyin elnök arra fogja használni a fórumot, hogy megmutassa hatalmát, hogy még mindig karizmatikus vezető, ezzel megnyugtatva Moszkva partnereit – és ezáltal a világot –, hogy továbbra is az ő kezében van a gyeplő. 

Prigozsin lázadása: árgus szemekkel figyelik a befektetők Oroszországot

A Wagner-lázadás után a befektetők a Jevgenyij Prigozsinhoz kötődő lázadás tovagyűrűző hatásaira figyeltek, és néhányan a biztonságos menedékek felé mozdulnak, például az amerikai államkötvények és a dollár felé.