Orosz források szerint Vlagyimir Putyin tárgyalásos tűzszünettel megállítaná az ukrajnai háborút. Ezt azonban ahhoz a feltételhez kötötte, hogy Kijevnek és a Nyugatnak el kell ismernie a jelenlegi harcvonalakat.

A Reuters-nek nyilatkozó orosz források szerint Putyin csalódottságát fejezte ki a tanácsadói körében a nyugati támogatású, a tárgyalások megakasztására tett kísérletek miatt, valamint amiatt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kizárta a tárgyalások lehetőségét.

Dmitrij Peszkov szerint a Kreml első embere többször is világossá tette, hogy Oroszország nyitott a párbeszédre és nem akar örökké háborúban állni. Ugyanakkor Andrej Belousov közgazdászt a múlt héten nevezték ki az ország védelmi miniszterének, melyek egyes politikai elemzők úgy értékeltek, hogy az orosz gazdaságot állandó háborús alapokra helyezték, egy elhúzódó konfliktus megnyerése érdekében.

A harctéri eseményeket követő Liveuamap szerint május 23-án így nézett ki Ukrajnában a frontvonal:

A Reuters forrásai szerint ugyanakkor a márciusban újraválasztott Putyin arra használná ki inkább Oroszország mostani lendületét, hogy a háborút maga mögött hagyja. A Kreml felsőbb köreiben folyt beszélgetések alapján azonban a források azt állítják, hogy Putyin szerint elégségesek a háborúban eddig elért eredmények ahhoz, hogy az orosz népnek azt győzelemként adják el.

Ukrajna a jövő hónapban készül tárgyalásokra Svájcban, amelynek célja a nemzetközi vélemények egységesítése a háború befejezésének módjáról. A tárgyalásokat Zelenszkij kezdeményezte, aki szerint Putyinnak nem kellene részt vennie, így Svájc nem is hívta a tárgyalóasztalhoz Oroszországot.

Nem Trump és nem is Orbán, ez viszont véget vethet a háborúnak

Vlagyimir Putyin orosz elnökként viszonylag büntetlenül megsértheti a nemzetközi jogot, és ezt meg is teszi. A gazdasági törvények azonban kevésbé engedékenyek. Moszkva az attríciós háborúkban kifejezetten jó, emiatt évekig tud még háborúzni – mutatott rá az MKI vezető kutatója, Seremet Sándor.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.