A The New York Times nyilvánosságra hozta az Oroszország és az Ukrajna közötti békeszerződés tervezetének szövegét. Azt, amelyről 2022 tavaszán egyszer már majdnem megegyeztek, ám a tárgyalások hamar zátonyra futottak.

A végül alá nem írt dokumentum részletei eddig is ismertek voltak, ami újdonság, hogy béketervezet szövege most annak teljes terjedelmében napvilágot látott.

A most közzétett fájl a szerződés április 15-i tervezetének reprodukciója, amely mindkét fél részéről olyan szerkesztéseket tartalmaz, amelyeket nem hangoltak össze. A dokumentum elején azt is megjegyzik, hogy ezt a változatot küldték el Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

A szöveg ezen túl többször is hivatkozik egy bizonyos földrajzi térképre, ám az nem szerepel magában az aktában.

A szerződéstervezet a teljesség igénye nélkül azt feltételezte, hogy:

  • Ukrajna mindenkor semleges állam lesz.
  • Ukrajna nem csatlakozhat katonai szövetségekhez, az EU-hoz azonban igen.
  • A garanciavállaló államok és a szerződő felek vállalják, hogy tiszteletben tartják Ukrajna függetlenségét és szuverenitását.
  • A szuverenitás megsértése esetén meg kell próbálniuk békés úton megszüntetni a jogsértéseket.
  • Egy Ukrajna elleni támadás esetén a garanciavállaló államok segítséget nyújtanak, beleértve a katonai segítséget is.
  • Az Ukrajna szuverenitásának védelméről szóló cikkelyek nem vonatkoznak a Krímre és Szevasztopolra, valamint néhány más ukrán területre (valószínűleg azokra a területekre, amelyek akkoriban az orosz hadsereg ellenőrzése alatt álltak).
  • Továbbá a dokumentum tartalmazott záradékokat az ukrajnai orosz nyelvre vonatkozó garanciákról, a náci propaganda betiltásáról az országban és a kölcsönös szankciók eltörléséről.

A The New York Timesban megjelent cikk megjelenése egybeesik azzal a békekonferenciával, amit a hétvégén Svájcban tartanak Ukrajna, nyugati szövetségesei és számos más ország, illetve szervezet részvételével.

A csúcstalálkozó előestéjén Vlagyimir Putyin orosz elnök azt javasolta, hogy Ukrajna vonja ki csapatait Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon régiókból a háború befejezése érdekében, valamint tagadja meg a NATO-csatlakozást. Volodimir Zelenszkij ezt a követelést újabb ultimátumnak nevezte, amelyben nem lehet megbízni.

Putyin bejelentette az orosz tűzszünet feltételeit

A putyini állam akkor állítja le a harcokat és bocsátkozik béketárgyalásokba, ha Ukrajna lemond NATO-ambícióiról, és kivonja erőit négy, Moszkva által követelt ukrajnai régióból.

A részletekről ITT írtunk bővebben.