Elon Musk vagyonát hatalmas pénzügyi csapás éri, miután egy delaware-i bíró kedden elutasította az 55 milliárd dolláros Tesla-fizetési csomagot, érvénytelenítve a rekordot jelentő vezetői kompenzációs tervet – írja a Business Insider.

A döntés azt jelenti, hogy Musk nettó vagyona – amely a becslések szerint január 31-én mintegy 205 milliárd dollár volt – jelentős csorbát szenvedhet. A Bloomberg jelentése szerint a bércsomag keddi záráskor mintegy 51,1 milliárd dollárt ért.

Az 51,1 milliárd dolláros kompenzációs terv nélkül Musk nettó vagyona nagyjából 154 milliárd dollárra csökkenne, ami rontaná a világ leggazdagabb embereinek listáján jelenleg elfoglalt heylét – számolt be a Bloomberg.

Musk 2023 nagy részét a világ leggazdagabb embereként töltötte. A világ második leggazdagabb embere Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa 186 milliárd dolláros nettó vagyonnal. Őt Bernard Arnault, az LVMH luxuscég francia vezérigazgatója követi, akinek vagyonát 183 milliárd dollárra becsülik a Bloomberg Billionaires Indexe szerint.

Musk nem kap fizetést a Teslától. Fizetési csomagjának középpontjában 304 millió részvény áll, 12 részletben, amelyek az autógyártó pénzügyi növekedése körüli céltáblákhoz vannak kötve, ahogy arról a Business Insider korábban beszámolt. Amikor a kompenzációs tervet 2018-ban életbe léptették, a Tesla azzal érvelt, hogy az egekbe szökő fizetésre azért volt szükség, hogy Musk továbbra is a Teslára koncentrálhasson.

A Tesla részvényese, Richard Tornetta nem sokkal a bérterv bevezetése után beperelte a Teslát és Muskot a bérterv miatt, azzal érvelve, hogy az „az ésszerűség határain túlmutató” volt, és azzal vádolta Muskot, hogy indokolatlanul befolyásolta a döntést.

Greg Varallo, Tornetta ügyvédje a The New York Timesnak azt mondta, hogy a részvényeket törlik. A végrehajtás menete egyelőre még nem világos, ugyanis a Tesla még fellebbezhet az ítélet ellen.

Musk azonban utalt a döntésre egy X-en közzétett bejegyzésében, amelyben azt írta: 

Soha ne alapítsd a cégedet Delaware államban!

Két munkaügyi ügyvéd a BI-nek elmondta, hogy a Teslának és Musknak több lehetősége is van a folytatásra, például az igazgatóság tárgyalhatna egy mindenkit kielégítő fizetési tervről, esetleg felbérelhetne egy közvetítőt, hogy segítsen ennek megvalósításában – mondta Angela Reddock-Wright, Los Angeles-i munkaügyi ügyvéd és közvetítő.

„Ha a vállalat érdekeit tartják szem előtt, akkor a bírósági eljáráson és a további pereskedésen kívül akarják megoldani a problémát” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte az ügy bírósági elhúzódása rossz hatással lehet a Tesla részvényeinek árfolyamára. Ha nem tudnak megegyezni a bíróságon kívül, akkor a Tesla valószínűleg fellebbezni fog.