Tesla a vörös-tengeri áruszállításban tapasztalható fennakadások miatt két hétre leállította termelésének döntő részét a Berlin melletti gigagyárában.

A grünheidei Tesla-gyár működése részben a kínai és más ázsiai országokból származó alkatrészektől függ. A jemeni húszi lázadók kereskedelmi hajók elleni támadásai a Vörös-tengeren azonban arra kényszerítették a szállítási vállalatokat, hogy alternatív útvonalakat keressenek, ami viszont a szállítási idő jelentős növekedéséhez vezetett.

A Tesla hétfőn azt közölte, hogy alkatrészhiány miatt január 29-től szinte teljesen felfüggesztette a gyártást a Berlin melletti gigagyárában, a termelés a tervek szerint február 12-én indul újra.

A cég azt nem közölte, hogy milyen alkatrészek hiánya miatt kényszerült leállásra.

A Tesla évente több mint 250 ezer elektromos járművet gyárt a grünheidei gyárában, ahol 11 500 alkalmazottat foglalkoztat.

Elon Musk megszólalt: azonnal lecsúsztak a lejtőn a Tesla részvényei

A Tesla részvényei több mint 12 százalékot zuhantak csütörtökön. Elon Musk ugyanis arra figyelmeztetett, hogy az idén gyengébb lesz az eladások növekedése, mint 2023-ban. Ez mintegy 80 milliárd dollárt vont le a cég tőzsdei értékéből.