Egy Ontario állambeli gazda júniusban kezdte meg 107 tehén és üsző mesterséges megtermékenyítését az első olyan bika spermájával, amely alacsony metántartalmú genetikai tulajdonsággal rendelkezik.

A tudósok és a szarvasmarha-ipar szakértői szerint a kevesebb metánt kibocsátó tejelő szarvasmarhák előállítására szolgáló, kereskedelmi forgalomban kapható genetika megjelenése segíthet az üvegházhatást okozó gáz egyik legnagyobb forrásának csökkentésében – írja a Reuters

A böfögés a szarvasmarhák metánkibocsátásának legfőbb forrása.

A Semex, a spermát értékesítő genetikai vállalat szerint az alacsony metánszintű tulajdonság bevezetése évente 1,5 százalékkal, 2050-re pedig akár 20-30 százalékkal is csökkentheti a kanadai tejelőállomány metánkibocsátását. A vállalat idén tavasszal kezdte meg a metánjellemzővel ellátott sperma forgalmazását 80 országban. 

tejipar egyes képviselői azonban továbbra sincsenek meggyőződve az alacsony metánszintű tenyésztésről, mondván, hogy emésztési problémákhoz vezethet.

Az állattenyésztés egyébként a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 14,5 százalékáért felelős. A metán a szén-dioxid után a második legnagyobb üvegházhatású gáz.