Az elmúlt hónapokban a mezőgazdasági nehézségek keveseket érdeklő szakpolitikai ügyekből az európai politika meghatározó kérdéseivé válták. Németországtól kezdve, Bulgárián át Romániáig gazdatüntetések bénítják meg az unió országait. Az Ukrajna uniós nyitás egyik fő vitapontja pedig az ukrán gabonaexport kérdése, amiben a magyar kormány a protekcionista álláspont egyik leghangosabb megfogalmazója.

Még többet akarnak a tüntető román gazdák

Az egy hete forgalomlassítással tüntető román gazdák és fuvarozók újabb pontokkal bővítették követelés-listájukat, a kormány egyelőre nem enged.Ha kíváncsi a részletekre

Mint megírtuk 2023 végén világszinten csökkentek az élelmiszerárak. A globális trenddel összhangban 2024 első hetében az egy évvel korábbihoz képest radikálisan visszaesett a vágómarha termelői ára, viszont a vágóhídi sertés díjszabása esetében emelkedést láthatunk, de az év végére itt is csökkenés várható – írja az Agroinform. 

Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint 

2023 januártól novemberig az előző év azonos időszakához képest a levágott szarvasmarha aránya élősúlyban kifejezve csaknem 10 százalékkal csökkent.

A KSH adatai alapján magyarországi élőmarha export aránya 2023 január–október között az egy évvel korábbi időszakhoz képest 14 százalékkal csökkent. A főbb külkereskedelmi partnereink Horvátország, Ausztria, Koszovó, Törökország és Olaszország voltak. A magyarországi élőmarha import viszont 29 százalékkal nőtt: az országba behozott szarvasmarháknak több mint a fele Dániából, Ausztriából és Németországból származott.

Összességében a vizsgált időszakban a hazai marhahúsexport mennyisége éves szinten 17 százalékkal, az értéke 19 százalékkal csökkent. Míg az import mennyisége és értéke 13, illetve 5 százalékkal esett vissza.