Stoltenberg valójában kilenc év után szeptemberben akarta abbahagyni, de ahhoz, hogy ez megtörténjen, a 31 tagállamnak a július eleji, vilniusi NATO-csúcsig meg kellene állapodnia az utódról – ez azonban eddig nem sikerült.

Jens Stoltenberg maga sem kíván belekeveredni a nehéz utódkeresésbe

Szerinte az erről szóló döntés a tagállamok dolga. A Tagesschau a svéd rádióra hivatkozva azt írja, Joe Biden amerikai elnök már felkérte Stoltenberget, hogy folytassa hivatalát. Ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg.

Stoltenberg mandátumát eddig háromszor hosszabbították meg

Stoltenberg NATO-főtitkári szerződését utoljára 2022 márciusában, röviddel Ukrajna orosz inváziója után hosszabbították meg újabb egy évvel, 2023. szeptember 30-ig. Valójában a volt norvég kormányfő már tavaly ki akart szállni. Egy európai diplomata megerősítette az AFP hírügynökségnek, hogy a július 11-12-i litvániai csúcstalálkozón Stoltenberg újabb meghosszabbítását tervezi. Szerinte az állam- és kormányfők valószínűleg arra kérik majd Stoltenberget, hogy maradjon hivatalban a NATO jubileumi csúcstalálkozójáig, 2024 nyaráig.

Legutóbb Mette Frederiksen dán miniszterelnököt és Ben Wallace brit védelmi minisztert tartották lehetséges jelölteknek Stoltenberg utódjára.

Wallace ellen az uniós országokban az az érv, hogy soha nem volt állam- vagy kormányfő, és nem uniós országból származik. Frederiksen ellenzői pedig egyebek mellett felhívják a figyelmet arra, hogy a fontos NATO posztot ne töltsék be újra valakivel egy északi szövetségi államból. Maga Frederiksen azt mondta, hogy „abszolút" támogatná Stoltenberg meghosszabbítását.

NATO-főtitkár: A tárgyalóasztalnál és a harctéren is Putyin elnyomása a cél

Az amerikai külügyminiszter egyeztetett a NATO főtitkárával és az amerikai elnökkel, ahol kifejtette, hogy ezekben a háborús időkben a NATO-szövetségesek közelgő csúcstalálkozója fontos mérföldkő lesz a NATO megerősítésére, és a szövetség területét minden centiméteren megvédik. Bővebben >>>