Az NSPCC gyermekjótékonysági szervezet által 35 rendőrségi szervhez benyújtott információszabadság-kérelmek azt mutatták, hogy a Facebook, az Instagram és a WhatsApp a gyermekekkel szembeni képi visszaélésekkel kapcsolatos bűncselekmények mintegy negyedében szerepelt, amikor a rendőrség az ügyet egy online platformhoz kapcsolta – írja a Sky News

Az adatokból az is kiderül, hogy a brit rendőrségek által nyilvántartott, gyermekekkel szembeni képmással kapcsolatos bűncselekmények száma egy év alatt 25 százalékkal nőtt, és 2017 óta összesen 160 ezer bűncselekményt jegyeztek fel.

A tavaly törvénybe iktatott online biztonsági törvény célja, hogy a közösségi médiavállalatok nagyobb felelősséget vállaljanak a platformjaikon közzétett tartalmakért.

A szabályozó hatóság, az Ofcom iránymutatásokat dolgoz ki arra vonatkozóan, hogy a törvényeket hogyan fogják végrehajtani, de aggályok szerint a végrehajtás késedelme miatt évekbe telhet, mire az intézkedések megvalósulnak.

Snapchaten zsarolják a kislányokat 

Az NSPCC ChildLine tanácsadó szolgálatának többek között nyilatkozott egy 14 éves lány is, akit egy magát 15 évesnek mondó felnőtt vett rá arra, hogy meztelen képet küldjön. Később zsarolni kezdte a lányt, hogy ha nem küld vetkőzős videót magáról, akkor felteszi a képét közösségi platformokra. 

Ez egy igazán felkavaró kép, és jól tükrözi a szexuális zaklatást elszenvedő gyermekekről készült képek és videók egyre szélesebb körű elérhetőségét és keresletét

– mondta Susie Hargreaves, az Internet Watch Foundation jótékonysági szervezet vezérigazgatója. 

Szerinte az, hogy egyre többen próbálják megosztani és terjeszteni ezeket az anyagokat, rámutat arra, hogy kötelességünk mindent megtenni azért, hogy ezt megakadályozzuk: több innovatív megoldást szükséges kidolgozni a gyermekek biztonságának megőrzésére.

„Az IWF készen áll arra, hogy támogassa a technológiai vállalatokat és az Ofcomot az online biztonságról szóló törvény végrehajtásában, hogy az Egyesült Királyság a világ legbiztonságosabb helyévé váljon az online életben” – tette hozzá Hargreaves.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.