Sorra érkezenek a hozzászólások az előfizetőktől az alá a Facebook-poszt alá, amit a Magyar Telekom tett ki annak érdekében, hogy óva intse ügyfeleit attól, hogy belekattintsanak a csalóktól érkező SMS-ekben szereplő linkekbe. 

  • „Volt olyan, hogy 5 hívás ment a számomról egymás után, holott én nem hívtam. Tavaly én már jelentettem, felírák a számokat, amiről engem hívtak, hogy kerestem őket, de ezzel ennyi. 20-30-70-es számok" - írja egyikük a telekommunikációs cég közösségi oldalán. 
  • A csalók az alvó emberekre sincsenek tekintettel, hiszen - mint az egyik ügyfél hozzászólásából kiderült „hajnali fél kettőkor kaptam én is. Majdnem be is dőltem neki, nagy kómásan... Nem töröltem ki az sms-t, és nincs az üzenetek között, ez is érdekes."
  • „Telefon hívást is kaptam folyamatosan különböző számokkal! Ott is próbálják okosan csalni ! Mostanában mindenkit le kellene tiltanom, aki hív!" - teszi hozzá a Facebookon egy másik előfizető. 
  • Olyan is előfordult, hogy az ügyfél - a csalók szerint - egy másik szolgáltatónak tartozik, „nekem Vodafone számlatartozásrol jött sms-ben. A számom 70-es de amit a csalok nem tudhatnak hogy ez a szám a telekomhoz tartozik."
  • „Engem állandóan visszahívnak, hogy az èn számomról volt nem fogadott hívásuk! Számomra totál ismeretlenek van amelyik meg is fenyeget hogy mit hívogatom őket, ès állítólag előzőleg már beszèlt is velem" - osztotta meg tapasztalatait a Telekom közösségi oldalán egy másik elkeseredett ügyfél, hozzászólására nem a cég, hanem egy másik ügyféltől kapott választ:
  • „Ezt hivják spoofingnak... ip alapu hivásnál más számát használják fel hivószámként. Amerikában ez lett az unokázós csalás utódja, és kb lehetetlen megszürni. Ha egyszer egy hivás bekerült fals hivóazonositóval utána az már végigmegy. Ebből annyi a tanulság, hogy a te számodat is használták már mások kamuhivások inditására."
  • Egy másikuk azt írja, „igaz nem Telekom HU De jött már Postátol, DpD, Telekomtol is.... Külföldi számokról küldik a csalók Ez nem tudom milyen szolgáltató".
    Hogy van-e előremozdulás az ügyben, azt a Magyar Telekomtól kérdeztük meg, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

Pénteken írtunk róla, hogy újabb gyanús SMS-ekre figyelmeztet a Magyar Telekom, amelyek a DHL vagy a Netflix nevében, SMS útján próbálják tőrbe csalni az áldozataikat. A Facebookon közzétett felhívás alapján az üzenetek általában külföldi (+33-as előhívójú) telefonszámokról érkeznek, és valamilyen fizetési problémával próbálják megszerezni az áldozat adatait – legyen szó személyes vagy bankkártyaadatokról.

A postai csalók is támadnak

„Az Ön expressz küldeménye megérkezett az átrakóállomásra, de nem kézbesíthető, mert a cím nem egyértelmű vagy hiányos. Kérjük azonnal kattintson a link címére! Az információk frissítése után újra kiszállítjuk!” – magyarok milliói találkozhattak már már ilyen és ehhez hasonló SMS-ekkel. 

Miután sokan rendelünk online külföldről, könnyedén megzavarhatja az embert egy ilyen üzenet. Ha ugyanis valaki azon izgul, hogy megérkezik-e időben a csomagja, igen könnyen rákattinthat a gyanús linkre. Most mondjuk: jobb ha nem teszi!

A felhívás teljesen egyértelműen egy csalásra utal, amit hónapok óta küldözgetnek boldognak-boldogtalannak. Igen nagy valószínűséggel adathalászatról, vagy egy veszélyes vírusról lehet szó, ami nagyon komoly károkat okozhat a mobiltelefonunkban, rosszabb esetben még a bankkártyaadatainkhoz is hozzáférhetnek.

Már 72 százalékos az online csalások aránya

2023-ban a csalások 72 százaléka – közel 14 ezer eset – már az online térben történt, és ezzel az okozott kár meghaladta a 10 milliárd forintot. Az eljárások során eddig 436 főt gyanúsítottak meg, 56-an vannak letartóztatásban, és jelenleg egy fő áll bűnügyi felügyelet alatt.

Ugyancsak jelentős emelkedés tapasztalható az online tér használatához kapcsolódó további bűncselekmények körében, így az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalások esetén, ami több mint kétszeresére nőtt.

Nem mindenki hivatásos rendőr

A rendőrség kiberbűnözés elleni egységét nemcsak hivatásos állományú tagok alkotják: tekintettel az online térben elkövetett bűncselekmények specialitására, számos informatikus, illetve releváns szakterületek munkatársai alkotják a hálózatot. (A Mátrix Projekt programon összesen 300 ember dolgozik.)

A státuszok betöltésére kizárólag előzetes kiválasztási eljárást követően van lehetőség, majd a résztvevők komplex vizsgával záruló oktatáson vesznek részt.

Célkeresztben a pénzintézetek ügyfelei

Mivel az online csalások sértettjei szinte kivétel nélkül valamely pénzintézet ügyfelei, kiemelt szerepe van a vagyon megtartása, visszaszerzése érdekében a bankok és a nyomozó hatóságok gördülékeny együttműködésének.

Ennek fényében az ORFK és az OTP Bank Nyrt. együttműködési keret-megállapodást kötött, így a vagyon megóvásának hatékonysága egyértelműen nőtt. Az együttműködés mintájára más pénzintézetek is jelezték kooperációs szándékukat.