Bizalom nélkül nem derül fény rá, ha áldozattá válik egy kiskorú
Bizalom nélkül nem derül fény rá, ha áldozattá válik egy kiskorú

Bizalom nélkül nem derül fény rá, ha áldozattá válik egy kiskorú

A szülők nélkül nem lehet a technológiai fejlődések hatásaitól megvédeni a gyerekeket, hiába léteznek erre megoldások, ennek ellenére minden érintettet meg kell ismertetni a lehetőségekkel, és tudatosítani kell, hogy sokszor a generációs különbségek miatt nem is látjuk a valós kockázatot – többek között erről beszélt az Economx podcastjában az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője. A hatóság a közvélemény számára leginkább a büntetései kapcsán ismert, ugyanakkor az ebből befolyó összeget kizárólag megelőzésre és edukációra költhetik.
Magyar Márton, 2024. február 20. Fotó: Economx / Economx.hu - Somogyi Ákos, az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának vezetője

Február 6. a biztonságos internetezés napja, erre időzítették a legújabb, technológiai segédletet is tartalmazó szülői tájékoztatót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál. A cél, hogy valós eszközt adjanak azoknak a szülőknek a kezébe, akik ugyan észlelik a problémát az egyre könnyebben elérhető tartalmakkal kapcsolatban, ugyanakkor ennek a valós veszélynek a kivédését önállóan nem tudják kivitelezni.

Alapvető igazság, hogy a gyerekek képernyő előtt töltött idejét minimálisra kell szorítani, ugyanakkor nem lehet elzárni őket az internetes és a streaming platformok által kínált tartalmak elől.

Somogyi Ákos szerint a családon belül kialakult szabályok játszanak döntő szerepet és a kialakult bizalom, hiszen kizárólag ennek hatására jelzik a potenciális áldozattá váló kiskorúak, ha zaklatás, vagy abúzus áldozataivá válnak.

Az NMHH által kiadott tájékoztató nem pusztán a meglévő veszélyekre hívja fel a figyelmet, hanem néhány kattintással hasznosítható megoldással készülnek. Ezek olyan alapvető szülői korlátozó lehetőségek, amelyek egy adott életkorig megvédhetik a legsérülékenyebb korosztályt a nem nekik készített, sok esetben véletlenül felfedezett tartalomtól.

Somogyi Ákos szerint ugyanakkor nincsen mindenki számára érvényes megoldás, hiszen sok összetevő alapján dönthető el például az is, hogy mikor vásároljanak a gyereküknek mobiltelefont a szülők, hiszen ezek az eszközök biztonságot és kockázatot is hordoznak a használat során.

 

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Bizalom nélkül nem derül fény rá, ha áldozattá válik egy kiskorú

A szülők nélkül nem lehet a technológiai fejlődések hatásaitól megvédeni a gyerekeket, hiába léteznek erre megoldások, ennek ellenére minden érintettet meg kell ismertetni a...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.