A hatezer lakosú Manopellóban, az abruzzói Pescara térségében sátortábort építettek ki szerdán, miután az önkormányzat nem tudta hol elhelyezni a déli térségekből autóbusszal odaszállított migránsokat. Ez az első sátortábor, amelyet a rendkívüli bevándorlási helyzetre hivatkozva hoztak létre.

A migráció nagy nehézséget teremt délen és északon egyaránt – nyilatkozott Matteo Biffoni, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa a Corriere della Sera napilapban. Hozzátette, az önkormányzatok jelentős számokkal szembesülnek,

a helyzet nyomasztó, a prefektúrák nehezen találnak szálláshelyet és szakembereket a befogadás biztosításához. A helyzet nincs ellenőrzés alatt egy tartományban sem.

 

Biffoni nem tudja, mi fog történni, de a migrációs adatok felrobbantak, akkora a tűzvész, hogy az oltáshoz tűzcsapok kellenek vízipisztolyok helyett. Kiemelte: a vészhelyzetet súlyosbítja, hogy az év eleje óta érkezett több mint 105 ezer migránsból több mint 22 ezer felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorú, majdnem kizárólag fiúk. Olaszországban nincsen hely mindegyikük számára, így a felnőttekkel közös táborokba kerülnek.

Az autonóm területeket nem számolva, az ország 19 tartományából négyet a PD vezet.

Ezen régiók nemet mondtak a belügyminisztérium rendelkezésére, mely a déli partokra érkezőket belföldi kvótarendszer szerint osztja szét. Emilia Romagna tartomány elnöke, Stefano Bonaccini PD-politikus arra hivatkozott, hogy helyhiány miatt sátortáborokat kell létesíteni, ami miatt

fennáll a társadalmi harag robbanásának veszélye.

Tullio Ferrante, a jobbközép Hajrá Olaszországban (FI) politizáló infrastrukturális és közlekedési államtitkár úgy nyilatkozott:

egyértelművé vált, hogy a baloldal számára az emberiesség és a szolidaritás csak addig számított szent és lemondhatatlan értéknek, amíg a jobboldal elleni tiltakozáshoz kellettek, és nem saját politikai területükön kellett alkalmazni őket.

A Liga részéről Luca Zaia, Veneto kormányzója az Rtl rádiócsatornának azt mondta, hogy a jelenlegi ütemmel az érkezések év végéig 200 ezer fölé emelkednek. Hangsúlyozta, a római kormány minden diplomáciai csatornát mozgósított az indulások megállítása érdekében, de Olaszország egyedül nem tud szembeszállni a migrációs áradattal.

Európának pályára kell lépnie, nem tekintheti Lampedusa szigetét kizárólag olasz migrációs határvonalnak. Amikor a migránsok Lampedusára érkeznek, Európába lépnek be. Európa szökésben van. Alapítóállam vagyunk, hozzájárulunk az európai költségvetéshez, nem fogadhatjuk el Európának ezt a magatartását.

Hozzátette, a valamivel kevesebb mint ötmilliós Venetóban 550 ezer a migránsok száma, további 9 ezer a befogadásban – tehát szállásban, ellátásban, szociális támogatásban – részesülő menekültek száma.

Képtelenség még több embert befogadni, a helyzet fenntarthatatlan.

Így fogalmazott Luca Zaia és emlékeztetett, hogy a menedékkérelmet benyújtóknak csak tizenegy százaléka kapja meg végül a nemzetközi védelmet. Kifejtette: egész Afrika nem fér el Olaszországban, ez nem rasszizmus kérdése, hanem tény.

Év eleje óta több mint 105 ezren érkeztek Olaszországba, míg a tavalyi év ugyanezen időszakában valamivel több mint 51 ezren. Egy nap alatt idén a legtöbben augusztus 10-én érkeztek, egyszerre több mint ezerhétszázan.

Patthelyzet a migrációs vitában

Az uniós tagállamok képviselői nem tudnak megegyezni az Európába irányuló migráció komplex kezelését célzó javaslatcsomagnak a válságmechanizmust tartalmazó eleméről. A vonatkozó szabályozást illetően még mindig éles a nézetkülönbség az északi, a déli és a visegrádi országok között. Bővebben >>>