Svájcban az elmúlt hatvan év leggyorsabb ütemű népességnövekedését mérték tavaly, a növekedés több mint harmadát az ukrán menekültek bevándorlása okozta – jelentette csütörtökön a svájci statisztikai hivatal előzetes adatokra hivatkozva.

Az ország állandó népessége 145 400 fővel nőtt, és 2023 végére elérte a 8 960 800 főt, 1,6 százalékos növekedést mutatva az előző évben mért adatokhoz képest. A növekedés az ukrán bevándorlók nélkül egy százalék lett volna – számolt be róla az MTI.

A hivatal jelentése szerint a népesség tavaly tapasztalt növekedése a hatvanas évek óta mért legnagyobb. A statisztikai hivatal szóvivőjének elmondása szerint ennél nagyobb növekedést legutóbb 1963-ban mértek. 2022-ben a népességnövekedés 0,9 százalékos volt.

A tavalyi évben a nettó bevándorlás 264 ezer ember érkezésével és 121 600 ember távozásával megkétszereződött és 142 300-ra nőtt, ami rekordot jelent. A bevándorlók közül 52 ezren érkeztek Ukrajnából. Az Ukrajna elleni orosz invázió 2022 februári kezdete óta csaknem 63 ezer ukrán bevándorló érkezett Svájcba.

A bevándorlás régóta politikai vita tárgya az országban, ahol a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) – az ország legnagyobb pártja – kezdeményezést indított azzal a céllal, hogy a lakosságszámot 2050-ig 10 millió fő alatt tartsa. 

Fókuszban a bevándorlás visszaszorítása

A bevándorlás visszaszorítása fontos kérdése a Svájc és az Európai Unió vezetői között márciusban megkezdődött és a gazdasági kapcsolatok megerősítését célzó tárgyalásoknak. Az adatok azt is megmutatják, hogy Svájc milyen mértékben támaszkodik a bevándorlókra a lakosságszám szinten tartásához.

A svájci termékenységi mutató ugyanis 2023-ben 1,33 volt, ami rekordalacsonynak számít. A hivatal becslése szerint a népesség mintegy 27 százaléka, megközelítőleg 2,416 millió ember külföldi származású.