A paktum már 2015 óta van készülőben, és az EP mai jóváhagyásával 2025-ben lép hatályba. Az intézkedések célja, hogy felgyorsítsa a menekültügyi eljárásokat és elősegítse az illegális bevándorlók hazajutását.

Emellett a jövőben az uniós tagállamoknak osztozkodniuk kell a menedékkérőkkel kapcsolatos felelősségvállalásban – írja a testület közleményében.

Bár több uniós ország továbbra is ellenzi a megállapodás egyes részeit, április végén várhatóan többségi szavazással teljes körű jóváhagyást kap az Európai Tanácstól – írja a BBC.

A javaslatok értelmében az EU mind a 27 tagállamának migránsokat kell befogadniuk, tehermentesítve az olyan túlzott migrációs nyomás alatt lévő országokat, mint Olaszország, Görögország és Spanyolország. Amennyiben erre egy tagország nem vállalkozik, annak fizetnie kell a befogadó országoknak, vagy forrást kell biztosítania a számukra.

Tavaly megközelítőleg 380 ezer illegális bevándorló lépett be az EU területére, ami a legmagasabb szám 2016 óta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma délután Pakson, a paktum jóváhagyása kapcsán azt mondta, akármilyen egyezményről is döntenek az európai parlamenti képviselők, „a kormány továbbra sem fog beengedni illegális bevándorlókat”.

 

 

 

Migráció: csak jönnek, és jönnek

Bár mérséklődnek a globális különbségek, és Európa folyamatosan veszít világgazdasági pozícióiból, ennek ellenére továbbra is nagy migrációs nyomás alatt áll – állapították meg kutatók a pécsi egyetem hétvégi konferenciáján.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->