A tárcavezető Tbilisziben a magyar-georgiai közös kormányülésen azt mondta, hogy fontos lenne felpörgetni az unió bővítését, mivel szerinte az EU jelenleg kifejezetten rossz formában van. Ezzel pedig új lendületet, frissességet és pozitív energiát nyerhet a közösség.

Mindez Szijjártó Péter meglátása szerint azokból az országokból érkezhet, akik szeretnének az Európai Unió tagjai lenni, gyorsan fejlődnék és el akarják érni az EU fejlettségi színvonalát, vagy legalábbis meg akarja közelíteni azt.

„Georgia tipikusan egy ilyen ország.” – mondta Szijjártó.
Hozzátette, az Európai Unió szerinte képmutatóan viselkedik Georgiával, és kettős mércét alkalmaz, mivel egy tizenkét pontos listát írtak elő számára előfeltételként a tagjelölti státuszhoz, miközben Ukrajnának és Moldovának nem.

Szijjártó Péter mindezt az energetika szempontjából tartja különösen fontosnak, mivel véleménye szerint nagy mennyiségben fognak zöld energiát előállítani a Kaukázusban is, amire az EU-nak a környezetkímélő, fenntartható átállás szempontjából szüksége lesz. Ennek az eljuttatásához azonban a megfelelő infrastruktúrát is meg kell teremteni.

Hozzátette, ezért jelentős az Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország által tavaly aláírt megállapodás is, amely a világ leghosszabb tenger alatti áramvezetékének megépítését tűzte ki célul.

Orbán Viktor: a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetéke épül

A világon egyedülálló beruházás mellett kötelezte el magát partnereivel Magyarország, a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékének megépítésére készülünk - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Bukarestben, mielőtt aláírták az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést.
Bővebben--->