Az Európai Néppárt (EPP) bukaresti kongresszusának küldöttei szerda este egyhangúlag megszavazták a Románia teljes körű schengeni csatlakozását is sürgető választási programot.

A döntés azért okozott meglepetést, mert a kormányzó Osztrák Néppárt delegációja korábban elutasítóan állt a román csatlakozás kérdéséhez.

Ez a szavazás azt mutatja, hogy túljutottunk a holtponton, és még ha lesznek is nehézségek, le fogjuk küzdeni ezeket, és el fogjuk érni Románia teljes körű schengeni csatlakozását

– idézte a maszol.ro Siegfried Mureşan román európai parlamenti képviselőt, az EPP alelnökét.

Az EPP szerda este elfogadott választási programja szerint „Bulgária és Románia teljes jogú schengeni tagságára van szükségünk, nemcsak a légi és tengeri, hanem a szárazföldi határellenőrzés mielőbbi megszüntetésével”.

Szerda délutáni sajtótájékoztatóján az EPP elnöke, Manfred Weber még arról beszélt, hogy kihívást jelent számukra a Románia schengeni csatlakozást ellenző osztrák álláspont.

Weber az álláspontjuk megváltoztatására szólította fel az osztrák szocialistákat, mivel ők is ellenzik Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.