Szergej Lavrov orosz-külügyminiszter szerdán repült Phenjanba, ahol megköszönte Észak-Koreának, hogy erőteljesen támogatta Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és kijelentette, hogy a kétoldalú kapcsolat „új stratégiai szintre” lépett – számolt be az Euronews.

Lavrov szerint az orosz-észak-koreai kapcsolat jelentős előrelépésen ment keresztül:

A Putyin elnök és Kim Dzsong Un államfő közötti történelmi csúcstalálkozó után... bátran kijelenthetjük, hogy a kapcsolatok minőségileg új, stratégiai szintre jutottak

– mondta Lavrov Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszternek.

Cso elmondta, hogy a Lavrovval való találkozója fontos állomás lesz a Kim és Putyin által elért megállapodások végrehajtása szempontjából, Lavrov pedig dicsérte Észak-Koreát, amiért az továbbra sem riad vissza az Egyesült Államok és a Nyugat bármilyen nyomásától.

Az orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország teljes mértékben támogatja az országot abban, hogy megvédje biztonsági és gazdasági érdekeit.

Cso pedig azt mondta, hogy Phenjan és Moszkva megbonthatatlan bajtársi kapcsolatot épít Kim és Putyin vezetésével.

A látogatásnak és a tárgyalásoknak meg kell alapoznia Putyin jövőbeni észak-koreai látogatását is – közölte korábban a Kreml szóvivője. Az észak-koreai állami média nem számolt be a találkozóról.

Lavrov az észak-koreai fővárosban való landolását követő fogadó beszédében megköszönte Észak-Koreának, hogy határozottan támogatja Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban:

Teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy világszerte sok ország osztja a hasonló nézeteket és értékeket, de csak néhány kivétel van, mint például Észak-Korea, aki kifejezetten kinyilvánítja szolidaritását Oroszországgal, és ezt nyíltan ki is tudja fejezni

– mondta Lavrov. 

 

A jól sikerült találkozó után újságírók kérdezték az orosz külügyminisztert, hogy ajánlaná-e Észak-Koreát, mint nyaralási célpontot az orosz turistáknak, mire Lavrov határozottan azt felelte, hogy "Én igen".

Kim Dzsungun kijelentette, hogy a Moszkvával való kétoldalú kapcsolatot első számú prioritásként kezeli, és oroszországi látogatása során közös harcot ígért az imperializmus ellen.

A szeptemberi csúcstalálkozó és az Oroszország és Észak-Korea közötti kapcsolatok nyilvánvaló felmelegedése felerősítette a nyugati félelmeket, hogy Phenjan fegyverekkel láthatja el Moszkvát az ukrajnai offenzívához:

A Fehér Ház azzal vádolta Észak-Koreát, hogy több mint 1000 konténernyi katonai felszerelést és lőszert szállított Oroszországnak.

Moszkva a hét elején elítélte Washington megjegyzéseit, ragaszkodva ahhoz, hogy az állításoknak semmilyen bizonyítékuk nincs.