Narayana Murthy, az Infosys szoftveróriás társalapítója szerint Indiának „rendkívül elszánt, rendkívül fegyelmezett és rendkívül szorgalmas fiatalokra van szüksége”, akiknek heti 70 órát kellene dolgozniuk – írja a CNN.

„Tudod, pontosan ezt tették a németek és a japánok is a második világháború után” – mondta Murthy Mohandas Painak, az Infosys korábbi pénzügyi igazgatójának egy csütörtökön a YouTube-on közzétett beszélgetésben.

Narayana Murthy, akinek vagyonát a Forbes több mint 4 milliárd dollárra becsüli, 1981-ben társalapítója volt az Infosysnak. A cég később a világ egyik legnagyobb outsourcing (kiszervező) cégévé vált.

„Valahogy a fiataljainknak az a szokásuk, hogy nem túl kívánatos szokásokat vesznek át Nyugatról, és így aztán nem segítik az országot. India munkatermelékenysége az egyik legalacsonyabb a világon” – fogalmazta meg kritikáját Murthy.

Hozzátette, hogy az indiaiaknak tanulniuk kellene azokból a politikákból, amelyek más feltörekvő piacokat, különösen Kínát segítették. A technológiai mágnás azt mondta, hogy az indiai vállalati vezetőknek azzal kellene motiválniuk a fiatalokat a nagyon kemény munkavégzésre, hogy elmondják nekik, hogy „India most először kapott bizonyos tiszteletet globálisan. Itt az ideje, hogy megszilárdítsuk és felgyorsítsuk a fejlődést.”

A világ leggyorsabban növekvő gazdasága

India, a világ egyik leggyorsabban növekvő nagy gazdasága, a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint idén 6,3 százalékkal bővül. Murthy hosszabb munkaidőt preferáló megjegyzései egy olyan időszakban hangzottak el, amikor Nyugaton és Kínában is drasztikusan megváltozott az emberek munkáról való gondolkodása.

Néhány éve Kínában sok fiatal követi az új filozófiát, amelyet „lying flat”-nek neveznek, hogy harcoljon az országban uralkodó „996-os” túlzott munkakultúra ellen, vagyis a heti hat napi, reggel 9-től este 9-ig tartó munkaidő gyakorlata ellen. Az Egyesült Államokban tavaly vált munkahelyi trenddé a csendes kilépés, amelynek során az emberek úgy döntöttek, hogy abbahagyják azt a munkát, amely kívül esik a munkaszerződésükben foglaltaknak.

Murthy megjegyzéseit a közösségi médiában sokan ostorozták. Az elmúlt években több felmérés is kimutatta, hogy az indiaiak úgy érzik, ők tartoznak a világ leginkább túlhajszolt és alulfizetett emberei közé.