Bemutatta Németország kormánya a marihuána rekreációs célú fogyasztását legalizáló törvénytervezetet, amelyet a kabinet a minap fogadott el. A következő hónapokban még módosulhat a javaslat, de a német törvényhozás, a Bundestag várhatóan még az idén elfogadja.

Az új tervezet jóval szigorúbb, mint a korábban bemutatott, amelynek célja az volt, hogy teljes mértékben kikerüljön a kannabisz fogyasztásra és termesztése a büntető törvénykönyvből, vagyis az Európai Unió legmegengedőbb marihuána-szabályozása lett volna.

Az eredeti javaslatot ugyanakkor az EU-s szabályokkal nem lehetett összhangba hozni, így a most elfogadás előtt álló, ám jóval szigorúbb szabályok jöhetnek.

Így füvezhetnek a németek 2024-től

A törvénytervezet lehetővé teszi, hogy a felnőtt korú német állampolgárok

  • legfeljebb 25 gramm füvet tarthatnak maguknál,
  • három növényt tarthatnak otthon, ezek hozama nem haladhatja meg az évi 600 grammot,
  • kizárólag a kijelölt nonprofit kannabiszklubokban vásárolhatnak marihuánát, saját használatra.
  • A speciális árusítóhelyeken 21 év felett havonta 50 gramm, 18 és 21 év között 30 gramm megvásárlására lesz lehetőség
  • a 18 év alattiaknak továbbra is tilos lesz a fogyasztás és a beszerzés is.
  • Országos tájékoztatókampány indul a marihuánafogyasztás egészségügyi hatásairól.

Nem termelhet profitot a marihuánabiznisz

Noha az eredeti tervek szerint Berlin a teljes legalizálást szerette volna elérni, – beleértve a marihuána termesztését, feldolgozását és piaci alapú értékesítését – az Európai Unió szabályozása miatt ezeket a terveket fel kellett adnia a koalíciós kormánynak a beígért szigorú állami felügyelet ellenére is.

A marihuána legalizálása mellett tüntettek a fiatalok a minden év augusztus 13-án megrendezett kenderparádén
A marihuána legalizálása mellett demonstráló németek az augusztus 13-án megrendezett berlini kenderparádén

Az új szabályozás éppen ezért sem a kereskedelmi üzletekben, sem a gyógyszertárakban nem teszi lehetővé a hallucinogén hatású növény árusítását, szemben azokkal az országokkal, ahol egészségügyi vagy szintén rekreációs célból füvezhetnek az állampolgárok.

A joint fellegvára lesz Németország, tarol a kannabiszbiznisz

Brüsszel várhatóan nem akadályozza meg, hogy Németország legálissá tegye a marihuána rekreációs célú használatát. Ez azt jelenti, hogy a német felnőttek gyakorlatilag bárhol elszívhatnak egy füves cigit, és korlátozott számban otthon is termeszthetnek kendert. A szövetségi kormány iparágként tekint a kannabiszra és már a piaci szereplők is ugrásra készen várják a törvény elfogadását. Bővebben >>>

Ehelyett nonprofit szolgáltatásként juthatnak hozzá a németek a marihuánához az úgynevezett kannabiszklubokban.

A kannabiszklubok legfeljebb 500 főt szolgálhatnak ki, a növény termesztésére szolgáló üvegházakat pedig úgy kell elkeríteni, hogy ne lehessen belátni. A klubok helységét betörésbiztos ajtókkal és ablakokkal kell felszerelni, és az iskoláktól, óvodáktól, sportlétesítményektől, valamint a játszóterektől legalább 200 méter távolságra nyitható csak ilyen intézmény. Az alkalmazottak nem füvezhetnek.

Gyakorlatilag senkinek sem tetszik a felpuhított tervezet

A Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter az általa előterjesztett javaslat ismertetésekor kiemelte: a marihuána fogyasztása körül kialakult tabuk megdöntésére – a törvény fontos részeként – egy figyelemfelkeltő kampány is indul. A felmérések szerint a 18-25 év közötti német fiatalok legalább negyede életében egyszer már fogyasztott marihuánát, ezért a drogpolitikában jelentős fordulatra volt szükség – emelte ki Lauterbach.

A német kormány álláspontja szerint a legalizálás az egyetlen módja, hogy ismét fel tudjanak lépni a hatóságok az illegális szerek ellen. A füvezés büntethetőségének eltörlésétől a feketepiac visszaszorulását, így a szennyezett, nem megfelelő minőségű, ellenőrizhetetlen csempészett szerek kiszorítását várják.

német jobbközép és jobboldali ellenzéki pártok tiltakoznak a javaslat ellen. Szerintük

a hatóságok kezéből a jelenleginél is jobban, gyakorlatilag teljesen kicsúszhat az irányítás, ráadásul a legalizálás azokat is a fogyasztásra ösztönözheti, akik nagyrészt azért nem füveztek eddig, mert tiltották a törvények.

 

A német demokraták és a német kenderszövetség egyaránt bírálta a kormányt, mivel szerintük a javaslat a tilalom folytatását jelenti, csak jóval nagyobb bürokrácia mellett, ami végső soron a feketepiacnak kedvez.

Brüsszel és Párizs is az asztalra csapott

A német kormánypártok egyik legfontosabb, a fiatalok megszólítását célzó választási kampányígérete volt a marihuána rekreációs célú fogyasztásának engedélyezése. Sőt, más országokkal – például Hollandiával – ellentétben a teljes legalizálás volt a terv.

A teljes büntetésmentesség ugyanakkor nincs összhangban az Európai Unió minden országára kötelező érvényű szabályozással. Az EU-ban kötelező a tagállamok hatóságainak minden eszközzel fellépniük az illegális kábítószer-kereskedelem ellen.

Ha Németország a teljes ellátási láncot legálissá teszi és államilag kontrolláltan, de piaci elvek szerint, vagyis profitorientáltan engedélyezi, akkor az országhatárokon megoldhatatlan kihívást okozott volna.

Ennek oka, hogy az országban legálisan megtermesztett marihuána rövid időn belül megjelent volna az EU többi országában, illegálisan. Így a többi uniós ország a kábítószer-csempészet élénkülésével szembesült volna.

Az uniós országok közül Franciaország tiltakozott a leghevesebben a német drogliberalizáció ellen. Párizs nagyon szigorú drogpolitikát folytat, amelyet Berlin elképzelése nehezített volna, és az eddig elért eredményeket semmisítette volna meg.

Jövedelmező iparággá tette volna Berlin a marihuánát

Az Olaf Scholz kancellár vezette német kormány eredeti javaslatában a termékpálya egészét legálissá tette volna. A tervek között szerepelt a teljes ellátási lánc piaci alapú megszervezése, állami felügyelet mellett. Ez azt jelenti, hogy a német mezőgazdaság termesztette volna az alapanyagot, a feldolgozás és az értékesítés is a vállalati szféra feladata lett volna, természetesen nagy nyereség reményében. Az árusításra külön hálózatot szervezett volna egy nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező értékesítési vállalkozás, és a lakosság korlátlanul birtokolhatta és fogyaszthatta volna a kenderfélét.

Németországban gyógyászati célú marihuánához 2017 óta juthatnak hozzá a súlyos állapotban lévő krónikus betegek, fájdalmuk csillapítása érdekében.

Szakértők szerint a német drogpolitikában bekövetkező fordulat – ha szigorúbb is a hozzáállás, mint korábban – elindíthat egy globális szemléletváltást, mivel Németország az első olyan fejlett nyugati ország, amely meglépi ezt a változást.

Drogautomaták lepték el a szomszédot, már a Csallóközben is könnyedén be lehet tépni

Úgy tűnik Szlovákiában az állami szervek rá sem hederítenek a félszintetikus kábítószerek terjedésére. Igaz a drogbizniszben utazók egy jelentős kiskaput használnak ki. Bővebben >>>