A malawi kormány március végén legalizálta a kannabisz egy bizonyos fajtájának termesztését ipari és gyógyászati célokra. Szabadidős célra azonban továbbra sem lehet szívni. Az országban először 2020-ban merült fel a marihuána és chamba legalizálásának ötlete. Akkor Kondwani Nankhumwa mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy a növény legalizálása hozzájárulhat a gazdaság növekedéséhez, mivel azt diverzifikáltabbá teszi és az export fellendítésében is segít.

Azonban, ahogy az Aljazeera is megjegyzi, nem Malawi az egyetlen ország, ahol dekriminalizálják a kábítószert. Egyes szakértők pedig úgy vélik, hogy ez így van rendjén, mivel szerintük a kábítószer-fogyasztást nem büntetőjogi, hanem közegészségügyi kérdésként kellene inkább kezelni.

Másik lehetőségként említik még a „de facto dekriminalizációt”, amelynek keretében a bűnüldöző szervek, valamint az ügyészség saját jogkörében érvényesítheti a törvényt a tiltott kábítószer kis mennyiségű birtoklása vagy fogyasztása esetén, ami nem minden esetben vezet letartóztatáshoz.

Az ausztráliai Victoria államban például a 2019-ben bevezetett Cannabis Cutioning Scheme értelmében akinél 50 kilogrammnál kevesebb illegális kábítószert találnak, csak figyelmeztetést kap, és részt vehet egy ingyenes felvilágosító foglalkozáson.

Emily Kaltenbach, a Drug Policy Alliance (DPA) nevű amerikai érdekvédelmi csoport állami érdekérvényesítésért és büntetőjogi reformért felelős vezető igazgatója elmondta, logikus lépés lenne, ha a kábítószeres eseteket polgári bűncselekménnyé minősítenék át, és egészségügyi kérdésként tartanák számon.

Portugáliában 2001-ben minden kábítószer használatát dekriminalizálták, ehelyett intenzív drogterápiás és ártalomcsökkentő programot indítottak. Az országban ha valakit rajta kapnak, hogy saját célra fogyaszt kábítószert, ugyanolyan büntetésre számíthat, mint amikor valaki bliccel, biztonsági öv nélkül vezet vagy vezetés közben mobiltelefonozik.

A politika sikeresnek bizonyult: míg 2001-ben 300-an, addig 2022-ben már csak 23-an haltak meg drogtúladagolásban.

A drog legalizációnak ugyanakkor ellenpéldái is vannak: Oregon államban 2020-ban dekriminalizálták a kis mennyiségű kokain, metamfetamin, LSD és opioidok birtoklását. Azonban a túladagolások ugrásszerű megemelkedése miatt visszavonták azt.

Aggódnak a németek a beállt sofőrök miatt

A kannabisz részleges legalizációjáról szóló törvény április 1-je óta hatályos Németországban.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->