Az AKI PÁIR adatai szerint az itthon értékesített borok jobban drágultak, mint az exportáru ‒ ami különösen a tokaji borok esetében volt kiugró. Az első negyedévi 4 százalékos növekedés után csaknem 8 százalékos emelkedés volt tapasztalható a belföldön termelt és értékesített borok feldolgozói értékesítési árában – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet borpiaci jelentésében.

A hektoliterenkénti ár 27 800, vagyis literenként 278 forintot ért el. Ugyanakkor az oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott borok (pl. tokaji) közül a fehérek feldolgozói értékesítési ára közel 14 százalékkal, 25,5 ezer, a vörösöké és a rozéké pedig 5 százalékkal, 30 ezer forintra nőtt.

Az exportárakat átlagosan 2 százalékkal, hektoliterenként 28 200 forintra sikerült emelni az első hat hónapban 2022 hasonló időszakához viszonyítva. Az oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok külpiaci értékesítési ára viszont nem változott számottevően, 24 800 forint volt hektoliterenként, míg ebben a kategóriában a vörös- és rozéborok 19 százalékkal drágábban, hektoliterenként 28 700 forintért kerültek forgalomba a nemzetközi piacon.

Itthon jobban megy az áremelés

A tokaji fehérborok értékesítési átlagárát Magyarországon nagyobb mértékben tudják emelni a borászok, mint exportpiacokra kerülő termékeik esetében.

A belföldi eladásoknál e borokért éves alapon 26 százalékkal, hektónkként 146 600 forinttal kellett többet fizetni az első fél évben, míg az exportáruk csupán 9 százalékkal emelkedett ebben az időszakban, tehát hektoliterjét 82 400 forintért értékesítették.

 

 

 

Indul a szüret, megküzdöttek a gazdák az idén a gombával és a peronoszpórával

A korai érésű irsai olivér szedésével jövő héten megkezdődhet a szüret a Villányi Borvidéken. A nyár folyamán, a növényvédelemre a csapadékos időjárás miatt fokozott figyelmet kellett fordítani a termesztőknek. Bővebben >>>

A szintén oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott vörös- és rozéborok közül az egriek belföldi értékesítési átlagára 17 százalékkal, 57 100 forintra emelkedett, míg exportáruk a tokajival ellentétben ennél nagyobb mértékben, 21 százalékkal nőtt, így a hektónkkénti 65 ezer forint magasabb, mint a belföldi ár.

Tokaj-Hegyalja borai kulcsszerepet játszottak eddig is és játszanak a jövőben is a magyar bor exportsikereiben

Épp úgy, ahogy az itteni borfesztiválok népszerűsítik az e területről származó borokat a fogyasztók körében – fogalmazott a XVIII. Tolcsvai Borfesztivál megnyitóján Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A magyar borfogyasztó lokálpatrióta, a nálunk elfogyasztott bor több mint 90 százaléka hazai. Ezt az érzelmi kötődést kell kihasználni annak érdekében, hogy mindez továbbra is így maradjon. A fiatalokat meg kell nyerni a kulturált borfogyasztásnak, ami több tízezer termelő és családja jövőbeli megélhetését is szolgálja Magyarországon

– mondta az államtitkár. 

Az Európai Unióban Magyarország a 7. legnagyobb bortermelő, így nem lehet más célunk, mint hogy ennek a pozíciónak megfelelő piaci rangért dolgozzunk valamennyien, közösen – tette hozzá Feldman Zsolt.

 

 

 

Jó hírt kaptak a borászok: nem emelkedik a borosüvegek termékdíja

Az agrártárca szerint kedvezőbb hulladékkezelési díjakkal segíti a kormány a szőlő-bor ágazatot. Bővebben >>>