A pécsi bíróságtól kapott hivatalos tájékoztatás szerint a vádiratban az áll, hogy Biró Károly kozármislenyi polgármester évekkel ezelőtt egy biztosító társasággal megtakarítással kombinált életbiztosítási szerződést kötött az önkormányzat nevében öt éves futamidőre. A szerződésben biztosítottként és kedvezményezettként is ő maga szerepelt – írja a bama.hu.

A biztosítási díjakat viszont az önkormányzat fizette.

A szerződés lejártát követően, 2019 novemberében Biró kérte a biztosítás összegének, mintegy 1,6 millió forintnak a számlájára való kiutalását, amit meg is kapott úgy, hogy a biztosítási szerződés megkötéséről és a pénz kiutalásáról sem tudott a képviselő-testület, arról nem hoztak határozatot.

A vádirat szerint mivel a biztosítási díjakat az önkormányzat fizette, a lejárati szolgáltatás összege is az önkormányzatot illette volna. Ezzel a polgármester megszegte az idegen vagyon kezeléséből folyó kötelességét, és ezzel vagyoni hátrányt okozott az önkormányzatnak.

Voltak már problémák a bankkártya-kezelésekkel is.

Korábban a Baranya Vármegyei Kormányhivatal bejelentés alapján folytatott vizsgálatot a polgármesteri tevékenységek jogszerűségével összefüggésben. 2020 februárjában információkat kértek a jegyzőtől a polgármester bankkártya-használatával kapcsolatban is. Biró rendelkezett a város számlájához tartozó bankkártyával 2015. novemberétől, annak használati jogosságának alátámasztására 2020. elején aláírt egy polgármesteri utasítást a bankkártya-használatról, amelynek hatálybalépés napjaként 2015. októberét jelölte meg, holott az évekkel később, 2020. elején készült.

Az utasításban a bankkártya-használatra jogosultakat és bankkártyáik számát tüntették fel, de a hatálybalépés napjaként feltüntetett napon a bankkártya-használatra jogosultként feltüntetett személyek részben még nem dolgoztak az önkormányzatnál, részben nem rendelkeztek az utasításban megjelölt bankkártyával. A vádirat szerint a polgármester, mint hivatalos személy lényeges tényt hamisan foglalt közokiratba.

A lap birtokába birtokunkba került dokumentumok szerint a „független" polgármestert, Biró Károly által, pályázati forrásból vásárolt autókat nem közösségi célokra használták, holott az önkormányzati jogszabályokban még közösségi célt rögzítettek, így a járművek menetlevelei nem fedték a valóságot.