A szigeten a kecskék száma hatszorosára emelkedett, az egy főre jutó állatállomány így jóval több, mint bárhol máshol, ahol ilyen adatokat nyilvántartanak – Riccardo Gullo polgármester pedig mindenki segítségét elfogadja, aki a helyzetre megoldást talál – írja a CNN. Gullo hozzátette,

aki elkap egy kecskét, már viheti is magával.

 

A „fogadj örökbe egy kecskét” elnevezésű programot azért hozták létre, mert az önkormányzat nem lövi ki azokat az állatokat, amelyek behatoltak a lakott területekre, és mindent megettek, amit a közparkokban, magánkertekben találnak, és megpróbálták megmászni még a kőfalakat is.

A szicíliai regionális kormány szerint a kecskéket körülbelül 20 évvel ezelőtt egy gazda telepítette a szigetre, aki aztán szabadon engedte őket. Az állatok így évekig önállóan legelésztek Alicudi szikláinak oldalain, és szinte minden képeslapon szerepelnek ami a vulkáni településről készült.

Nagy magányukban elképesztő sebességgel szaporodtak.

Akár 50 kecskét is elvihet az, aki örökbe fogadna, a kérelmezőnek e-mailben kell jelenznie szándékát és 16 eurós illetéket kell fizetnie annak hivatalossá tételéhez. A polgármester azt szeretné, ha ezeket az háziasítani próbálnák, mint megenni, ezért kellő gondossággal járnak el a „kecskebefogadó” szándékait illetően.

Az ajándékozás addig tart, amíg az állomány nagymértékben le nem csökken, és mindössza annyian maradnak, akikkel a turisták pózolni tudnak egy-egy képen.

Alicudi a legkevésbé lakott a hét Lipari-sziget közül – a Szicília északi partjainál fekvő lánc, amely Strombolit és Liparit is magában foglalja.

Alicudi nem az első hely, ahol mindent elárasztottak a kóbor kecskék.

Tavaly júniusban a texasi McKinney egyik negyedében az emberek arra a látványra ébredtek, hogy 40 szökött kecske sétál és legel a kertjeikben, miután elszakadtak egy közelben legelésző csordától. A 2020. márciusi koronavírus-zárlat közepette pedig a walesi Llandudno lakosai kecskecsordákat vettek észre az utcákon, miután több mint egy tucat állat lemerészkedett a város feletti dombról.

Tavaly arról is beszámolt az Economx, hogy 600 kiló kannabiszt legelt le egy birkanyáj, a görögországi Thesszáliában található Almyros város közelében, ahol egy orvosi marihuánát termesztő üvegház hirtelen vendéglővé vált. De nem embereknek.