Kína visszautasította Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke által az unió Kínával szembeni kereskedelmi deficitje miatt tett panaszt, egy nappal a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott csúcstalálkozója előtt – számolt be a Politico.

„Az EU-t terheli a felelősség a kereskedelmi egyensúlyhiányért, mivel megakadályozta, hogy a vállalkozások Kínába exportáljanak” – mondta szerdán Vang Venbin külügyminisztériumi szóvivő, reagálva von der Leyen felhívására, hogy Kína nyissa meg a piacához való hozzáférést.

Ha az EU egyfelől kemény korlátozásokat vezet be a csúcstechnológiai exportra, másfelől pedig azt reméli, hogy a Kínába irányuló export erőteljesen megnő, annak, attól tartok, nincs sok értelme

– tette hozzá Vang egy sajtótájékoztatón.

Chipexport korlátozás

A külügyi szóvivő megjegyzése a legfejlettebb litográfiai eszközök exportjának korlátozására vonatkozott, amelyeket a holland piacvezető ASML gyárt, és amelyeket a legnagyobb teljesítményű számítógépes chipek nyomtatására használnak.

A kínai kereskedelmi többletből származó nyereség egy része az ott működő európai vállalatok profitjában jelentkezik. Az uniós vállalatok kínai termelésének egyharmadát exportálták vissza az EU-ba.

A Kína-EU kereskedelem jelenlegi állapota a makrogazdasági környezet, a nemzetközi kereskedelmi feltételek és a két fél ipari összetételének eredménye. A kereskedelmi számok nem képesek tükrözni a Kína és az EU közötti érdekeltségi részesedést az integrált globális ipari és ellátási láncok fényében

– mondta Vang.

Ursula von der Leyen kedden kijelentette, hogy az európai vezetők hosszú távon nem fogják eltűrni a kereskedelem egyensúlytalanságát. A csütörtökre tervezett csúcstalálkozót megelőző hónapokban az EU tisztviselői kiemelték a Kínával szembeni kereskedelmi deficitet, amely két év alatt megduplázódott, és 2022-re rekordösszegűre, 390 milliárd euróra nőtt.