Nemzeti Kibervédelmi Intézet nyilvántartásai szerint a 2021-ben és 2022-ben a hazai egészségügyi intézményeket két-két zsarolóvírus támadás érte - írja a Medicalonline.

2022-ben az egyik esetben egy kórháztól érkezett bejelentés, ami szerint rendszerüket zsarolóvírus-támadás érte. Az intézmény informatikai felkészültségének köszönhetően az incidens során adatvesztés nem történt, mivel a biztonsági mentés segítségével gyorsan helyreállították a rendszereket. A vizsgálatot követően megállapították, hogy a fertőzést egy belső kliens okozhatta, amelyen keresztül a távoli asztal (Remote Desktop Protocol - RDP) szolgáltatással illetéktelenek hozzáfértek a szervezet belső hálózatához.

A második esetben nem volt ekkora szerencse, mivel az intézmény biztonsági mentése hibás volt, így az incidens egy 12 napos kivizsgálást eredményezett.

Ebben a periódusban a betegellátás és az informatikai rendszerek üzemeltetése jelentősen akadozott.

Mint írják az incidens vizsgálatát követően sikerült a rendszereket eredeti állapotukba visszaállítani és az érintett adatokat helyreállítani. A vizsgálat eredményeképp megállapították, hogy az intézményt egy AZORult típusú adatlopó malware, illetve a Zeppelin ransomware fertőzte meg. A kivizsgálás során adatszivárgásra utaló jelet a szakértők nem azonosítottak, közli az Egészségügyi kiberbiztonsági szemle.

Korábban a Economx-nek Zala Mihály, EY Magyarország, IT- és technológiai tanácsadásért felelős vezetője azt mondta: úgy lopják el az  adatainkat, hogy sokszor észre sem vesszük. Kiemelte: az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy stabil, biztonságos rendszer.

A rendszereket időnként tesztelni kell, hogy az esetleges réseken ne tudjanak bejutni a bűnözők és ezt meg is teszik. Az EY adatai szerint 2018-ban 1218 exabyte-nyi egészségügyi adat keletkezett világszerte. Ez százszor annyi, mint a 2000-es évekig az egész történelem során előállított adatmennyiség összesen. Előrejelzések szerint 2025-re ez a szám várhatóan 10481 exabyte lesz. Viszonyításképp: 1 exabyte az 1 milliárd gigabyte-nak felel meg.