Az élelmiszerek világpiaci ára 2015 óta a legnagyobb éves csökkenést könyvelhette el, ami annak a jele, hogy az alacsonyabb nagykereskedelmi élelmiszerárak kezdenek a szupermarketek polcain is visszaköszönni – írja a Bloomberg.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által létrehozott élelmiszerár-index 2023-ban mintegy 10 százalékkal csökkent a pénteken közzétett adatok szerint. Bár az index nem a kiskereskedelmi árakat, hanem a nyersanyagköltségeket követi, a meredek csökkenés a fogyasztók számára potenciális megkönnyebbülést jelent a 2022-es árcsúcs után, amely Oroszország ukrajnai invázióját követte, és hozzájárult a világ országaiban a megélhetési költségek válságához.

A kukorica és a búza határidős árai tavaly az elmúlt évtized legnagyobb éves csökkenését mutatták, mivel a kínálattal kapcsolatos aggodalmak elhalványultak. A sertés és a pálmaolaj határidős árai szintén nagymértékű csökkenést mutattak.

Bár az ENSZ indexe 2021 februárja óta a legalacsonyabb szinten van, az alacsonyabb nagykereskedelmi költségek csak lassan jutnak el a szupermarketekbe és a fogyasztókhoz. Vannak azonban jelei annak, hogy az élelmiszer-infláció lehűlésnek indult. A mutató az Egyesült Királyságban a múlt hónapban meredeken, 2022 júniusa óta a legalacsonyabb szintre csökkent, míg Új-Zélandon szintén lassult az élelmiszerek, az üzemanyagok és az alkohol árának emelkedése.

FAO gabonaindexe több mint 16 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, annak ellenére, hogy a múlt hónapban enyhén emelkedett a legfontosabb exportőrök szállításaiban az időjárás okozta fennakadások miatt. Decemberben a szervezet szerint a cukor, a növényi olajok és a hús árindexének csökkenése egyértelműen ellensúlyozta a tejtermékek és a gabonafélék árának emelkedését.