Novemberben folytatódott a hazai élelmiszer-infláció csökkenése, az MBH Bank elemzői szerint jövőre tovább mérséklődnek az árak. A GVH közleményében kifejti, hogy az online Árfigyelő rendszer is hozzájárult a csökkenéshez.

Az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a KSH pénteki inflációs adatait elemezve az élelmiszergyártók és kereskedők óvatos átárazási gyakorlatában látják az árcsökkenés okát. Az alapvető élelmiszerek (hús, kenyér, vaj és más zsiradékok) árai között egyik sincs emelkedő pályán, sőt több termékcsoportnak – az előző év azonos időszakához képest – csökkent az árszabása.

A legnagyobb mértékben (25,4 százalékkal) a tojás ára mérséklődött, a sajt és a sertészsír ára is több mint 10 százalékkal csökkent, ezentúl az étolaj (5,5 százalék), a tej (4,9 százalék) és a baromfihús (1,6 százalék) is olcsóbb lett.

Havi összevetésben 0,5 százalékkal drágultak októberről novemberre az élelmiszerek. Azonban – mint Bezerédi Gábor szenior elemző kiemelte – az elsődleges fogyasztású (nem szezonális) élelmiszerek ára nem emelkedett, sőt a cukor és a csokoládé árszabása csökkeni kezdett, de a zöldségek és a déligyümölcsök ára kismértékben nőtt.

Az elemző elmondta, hogy az élelmiszerek naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi forgalma 4 százalékkal csökkent, a piaci szereplők közös érdeke a bolti forgalom csökkentésének a megállítása, amit az árak mérséklésével érhetnek el.

Jövőre folytatódik a csökkenés

Az élelmiszer-infláció az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának várakozásainak (a bank elemzői 5-8 százalék közötti mérséklődésre számítottak) a megfelelően alakult. A szakértők szerint, ha folytatódik a termelői index és az energiaárak csökkenése, illetve a piaci szereplők átgondolt árazási stratégiája, akkor az élelmiszerinfláció további mérséklődése várható.

Az MBH Bank agrárelemzői 2024-et átmeneti évnek látják, amitől az infláció csökkenését és a reálbérek erősödését várják, ami a háztartások élelmiszervásárlási terheinek a mérséklődéséhez vezethet. A hosszútávú versenyképesség feltételének a magyar élelmiszergazdaság ellenállóképességének a növelését tartják: ehhez jobb minőségre és a hozzáadott érték fokozására van szükség. Amit a fenntartható gazdálkodási és hatékony termelési módszerekkel bevezetéssel érhetné el a magyar gazdaság.

Az online Árfigyelő is hozzájárult a csökkenéshez

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteki közleménye szerint az online árfigyelő is hozzájárult az élelmiszer-infláció csökkenéséhez – írja az MTI. A GVH pénteken közölt adatai rávilágítanak: az élelmiszer-infláció éves összevetésben a 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest hónapra-hónapra lendületes csökkent a novemberre elért 7,1 százalékos szintre.

A versenyhivatal által működtetett online árfigyelő hatékonyságát mutatja, hogy a monitorozott 62 termékkategóriából 50-nek csökkent az ára. A GVH a szolgáltatás karácsony előtti használatát javasolja a fogyasztóknak, amivel több ezer forintot spórolhatnak az ünnepi bevásárlásokon.

(Gulyás Ábel)