A nyilvános adatokon tanított mesterséges intelligencia (AI) modellek nemcsak segíteni tudják a vállalatokat, de használatuk számos kockázatot is jelenthet. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése miatt egyre többen a saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a könyvvizsgáló és tanácsadó cég TMT Predictions 2024 kutatásából.

Mivel a generatív modellekhez hatalmas mennyiségű adat szükséges, a nyilvános modellek első hullámát főként a rendelkezésre álló legnagyobb adathalmazon, a nyilvános interneten tanították.

Emiatt a modellek átvették az internet torzításait, ellentmondásait és pontatlanságát is. A nyilvános adatokból tanított modellek a szerzői jogokat és a jogtisztaságra vonatkozó szempontokat is figyelmen kívül hagyják.

Mivel a generatív AI alapvető képességei meggyőzőek, a nyilvános megoldások használata pedig nem kívánt kockázatot rejt magában, így egyre több vállalkozás tervezi saját adatain tanított saját modellje bevezetését. Ezzel elkerülhetők a szerzői jogi és használati joggal kapcsolatos problémák, a vállalkozások pedig testreszabott megoldásokat fejleszthetnek ki.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek évek óta halmozzák fel az adatokat, most lehetőségük nyílik arra, hogy a generatív mesterséges intelligencia segítségével még többet hozzanak ki összegyűjtött adataikból. Ennek hatékony megvalósítása segíthet megoldani a nyilvános modellek jelenlegi kihívásainak egy részét, ehhez azonban átgondolt befektetésekre és döntésekre lesz szükség – hívta fel a figyelmet a Deloitte.

Naponta érkeznek hírek a mesterséges intelligenciával kapcsolatban és naponta írunk is erről, de most először közel 30 ország 145 alkotása csap össze Budapesten a legjobb, mesterséges intelligencia segítségével készített rövidfilm címért március 3-án. Itt találja a részleteket, és megtudhatja, részt vehet-e az eseményen >>>