Kenneth Smith-t bérgyilkosságért ítélték el Alabama államban. A tervek szerint január 25-én maszkon át adagolt nitrogénnel tervezik kivégezni úgy, hogy a szervezetében végzetes oxigénhiányt idéznek elő.

Az ENSZ jelentéstevői szerint a korábban eddig még nem alkalmazott eljárás embertelen bánásmódnak minősülhet, ezért azt kérték az amerikai igazságszolgáltatástól, hogy ne hajtsák végre az ítéletet.

Smith ügyvédei szerint a kivégzés ezen módja sértheti az amerikai alkotmány kegyetlen büntetéseket tiltó passzusát, de szerintük már az is alkotmánysértő, hogy másodszorra próbálják meg kivégezni védencüket.

Az 58 éves bérgyilkost ugyanis tavaly novemberben már megpróbálták méreginjekcióval kivégezni, de nem sikerült a vénájába helyezni a méreg szervezetbe juttatására szolgáló vezetéket.

A legtöbb esetben ezzel a módszerrel hajtják végre a kivégzést, de egyes államokban problémát jelent az ehhez használt barbiturátok beszerzése egy uniós szabályozás miatt, amely a börtönök számára megtiltja a kivégzéshez használható szerek eladását.

 

Kivégeztek egy férfit, amiért drog volt nála

Szingapúrban szerdán akasztással kivégeztek egy férfit, akit egy kilogramm kannabisz kereskedelméért ítéltek el – közölték a hatóságok, figyelmen kívül hagyva a külföldi javaslatokat, hogy vizsgálják felül a kivégzést és töröljék el a halálbüntetést a városállamban.
Bővebben--->