Az Európai Parlament képviselői az EU hosszú távú költségvetésének félidős felülvizsgálata során 10 milliárd euró többletforrást biztosítanának a 2024-2027-es időszakra, az Európai Bizottság által javasolt 65,8 milliárd eurón felül.

A közelmúlt külső kihívásaira, különösen az Ukrajna elleni orosz háborúra és a migrációs problémák növekedésére tekintettel:

  • az EP 2 milliárd euróval növelné az érintett költségvetési területeket;
  • 3 milliárd eurót különítenének el az új, úgynevezett Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) számára;
  • 5 milliárd eurót az előre nem látható válságokra reagálás képességének javítására.

Az EP-képviselők hangsúlyozták, hogy a módosított rendelet gyors elfogadása kulcsfontosságú, mivel a felülvizsgált többéves pénzügyi keretnek 2024. január 1-jéig működnie kell, hogy megszabhassa az adott éves költségvetés határait.

A 2021-2027-es keretköltségvetés félidős felülvizsgálatára irányuló javaslatról szóló időközi jelentést 393 szavazattal, 136 ellenében és 92 tartózkodás mellett fogadták el.

A plenáris szavazás után az Európai Parlament tárgyalói készen állnak arra, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a tagállamok kormányaiból álló Európai Unió Tanácsával, amelynek még véglegesítenie kell a csomaggal kapcsolatos álláspontját – jelezték a közleményben.

A többéves pénzügyi keret hétéves időtartamra határozza meg a különböző szakpolitikai területeken az uniós kötelezettségvállalások éves korlátait és az éves kifizetések teljes összegét.

A 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó jelenlegi keretet 2020-ban fogadták el, és 2024. január 1-ig írja elő a többéves pénzügyi keret működésének felülvizsgálatát, adott esetben felülvizsgálati javaslatokkal. Az Európai Bizottság június 20-án tett javaslatot a félidős felülvizsgálatra.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményben hangúlyozta:

biztosítani kell, hogy a jogszabályokban a Magyarország számára előirányzott uniós források nem kerülhetnek átcsoportosításra és elköltésre más célok vagy országok számára.

Felháborítónak nevezték, hogy a szavazás során a „dollárbaloldal momentumos és jobbikos képviselői" olyan javaslatot is támogattak, amelyek a magyar uniós források más célokra történő felhasználását tenné lehetővé. Ezzel - emelték ki - veszélybe sodornák a Magyarországot jogosan megillető uniós forrásokat.

Leszögezték, hogy a jelenlegi gazdasági és geopolitikai helyzetben a többéves keretköltségvetés felülvizsgálatának komoly stratégiai és politikai jelentősége van, nem véletlen, hogy az MFF módosításához minden tagállam egyetértésére szükség van. Éppen ezért elengedhetetlen a tagállamoknak jogosan járó uniós forrásokhoz politikai zsarolástól mentesen hozzáférni – hangsúlyozták.

A közlemény emlékeztetett: Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője a szavazást megelőző vitában elmondta, az MFF felülvizsgálata kapcsán egyes uniós körök elvárnák Magyarországtól, hogy önkéntesen vállaljon újabb befizetéseket a közös költségvetésbe, így például a helyreállítási programok növekvő kamatainak törlesztésére, miközben eddig egyetlen eurócentet sem kapott az ország ebből az uniós alapból.

Magyarország 2023-ban egymilliárd eurót fizet be az uniós költségvetésbe, teljesítve ezzel az előírt kötelezettségeit, miközben az unió hárommilliárd euróval tartozik nekünk

–tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Reuters: Magyarország a legnagyobb ellenfél, ezért kész az Unió ezermilliárdokat fizetni nekünk

Magyarországnak sürgősen szüksége van a pénzre, ami ösztönzőleg hat a reformokra. A Bizottságnak cserébe szüksége van arra, hogy Magyarország feloldja vétóit számos kérdésben; ez ilyen egyszerű deal. Bővebben >>