A vállalat szerint az emelkedő élelmiszerárak csökkentése érdekében a magyar kormány megsértette az uniós jogot, ezért azt kérte Brüsszeltől, hogy avatkozzon be a működést érintő pusztító hatások enyhítése érdekében.

A Spar azt állítja, hogy a 2022-ben bevezetett különadó diszkriminatív volt, ezzel pedig több uniós jogszabályt is megsértett, egyebek mellett az áruk szabad mozgását illetően.

Mint ismert, a kormány intézkedései közé tartozik a külföldi tulajdonú kiskereskedők bevételeit célzó 4,5 százalékos különadó, továbbá sokáig ide tartozott az élelmiszerárstop is.

A Financial Times szerint a Spar úgy fogalmaz az EU-hoz benyújtott panaszában, hogy ezek az intézkedések „egyértelműen összeegyeztethetetlenek az uniós joggal, mivel különösen sértik az áruk szabad mozgását, a letelepedés szabadságát, valamint az alapvető jogok chartáját.”

A vállalat panaszában úgy fogalmaz, a magyar kormány beavatkozásai mintegy 90 millió euróval növelték a Spar költségeit és 2023-ban közel 50 millió eurós veszteséget okoztak a magyarországi üzletágnak.

A Spar úgy véli, hogy a magyar kormány intézkedései felborítják a kereslet és a kínálat egyensúlyát a mezőgazdasági és az élelmiszerpiacon, illetve diszkriminatív módon lehetőséget ad a kis és független kereskedők, valamint a franchise-hálózat tagjai számára, hogy az ilyen veszteségeket elkerüljék azáltal, hogy akciós vagy csökkentett áron vásárolnak a nagy integrált kiskereskedőktől.

Az Európai Bizottság egyelőre még nem döntött arról, hogy vizsgálatot indít-e a panasz alapján, azonban ha ezt megteszi, az végső soron azt eredményezheti, hogy újabb eljárás indul Magyarországgal szemben.

Több mint egy éve nem láttak ilyet a magyar boltokban

Alig bővült a kiskereskedelmi forgalom januárban a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, decemberhez képest pedig stagnált. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese lapunk kérdésére elmondta: lassú növekedésre számít, 2024-ben átlagosan 4 százalékra.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->