Egyelőre nem bonthatnak pezsgőt az áruházláncok az Európai Bizottság (EB) rutinszerű vizsgálata miatt, amelyben a magyarországi kiskereskedelmi különadót veszik górcső alá Brüsszelben, az ugyanis még messze nem jelenti azt, hogy elmarasztalás lesz a bürokratikus eljárás eredménye.

különadó miatt a Spar ausztriai anyacége vállalta nyíltan a magyar kormány elleni harcot az EU-ban, mert a csoport itteni vonala tavaly 47,8 millió euró veszteséget könyvelt el. Emiatt lépett fel Brüsszelben Hans Reisch vezérigazgató, mert állítása szerint a különadó tette be a kaput az üzletláncnak, ezért uniós kötelezettségszegési eljárást szeretne Magyarországgal szemben. 

Ám nemcsak a Spar Austria ment szembe a magyar adószabályokkal, hanem külön beadványokban a hazai élelmiszerkereskedelmi piac hat legnagyobb szereplője is bepanaszolta közösen a különadót, illetve a tavaly már kivezetett árstop intézkedést az Európai Bizottság illetékeseinél – jelezték az Economx-nak iparági források.   

Tesco, a Lidl, az Aldi, a Penny, az Auchan és a Spar magyar leányvállalatai által fogalmazott, titkosított beadványok szerint a cégek megszabadulnának az infláció miatt megugrott extraprofitjukra kivetett köztehertől.

Lépett az EU osztrák nyomásra, de még csak egyeztetnek 

A Reuters pénteki közlése alapján megírtuk: a Spar Austria vezetője eddig több levélben panaszkodott, hogy a magyarországi kiskereskedőkre kivetett adók egyre magasabbak. Erősítésként január végén Ausztria gazdasági és külügyminiszterei is levélben fordultak Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz, megállapítva, hogy Magyarország adópolitikája aránytalanul befolyásolja a külföldi láncok nyereséges működését.

Erre reagálva közölte azt a brüsszeli testület, hogy elemezni fogják az észrevételeket, és gondoskodnak a „megfelelő nyomon követésről."

Ez pedig annyit jelent, hogy a hónapokkal ezelőtt indult panaszkörben a brüsszeli bürokrácia malmai lassan őrölnek, és most még csak egyelőre elemzik a különadó bevezetésének körülményeit, ebben a folyamatban pedig kikérik a magyar kormány álláspontját is.

Az EB a menetrendszerű pilot eljárásban még hónapokig párbeszédet folytat, kérdéseket tesz fel, és csak ezek mérlegelése után dönt majd arról, hogy továbblépteti-e a folyamatot. Amennyiben igen, a hosszas eljárás végén születhet olyan döntés is, amely a különadó felülbírálására szólíthatja fel a kormányt.

Az OKSZ hallgat, az Európai Bíróság már döntött

Megkérdeztük az áruházláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetséget, hogy a Spar ausztriai anyavállalatán kívül az itteni leánycég és a többi szereplő is felléptek-e Brüsszelben a különadó vagy más kormányzati intézkedés ellen.

Kérdéseinkre azonban két hete nem kaptunk választ a piacvezető láncoktól, amelyek nem is cáfolták az értesülést, amit az osztrák vezető korábban megerősített. Emlékezetes: Hans Reisch a sajtóval az is közölte, hogy az összes külföldi tulajdonú kiskereskedelmi cég már felszólalt a Spar Austria előtt.

A mostani elemzés során viszont nyilvánvalóan azt is figyelembe veszik, hogy a Magyarországon Tesco-perként elhíresült eljárás során négy éve az Európai Bíróság már kimondta: a hasonló válságkezelő elv alapján 2010-ben bevezetett különadó a távközlésben és a kiskereskedelemben megfelelt az uniós jognak, vagyis, nem sértette a külföldi cégeket.

Cáfolat érkezett a Spar-vezető állításaira

A Spar csoport itteni veszteségeiről szóló, kitartó panaszkodás idén márciusban azért kapott nagy figyelmet, mert az ausztriai cégvezető több osztrák lapban azt is kijelentetteOrbán Viktor az oligarcháin keresztül megüzente, részesedést szereznének a Sparban, amiért cserébe szóba jöhet a nagy veszteséget okozó különadó csökkentése. 

Emiatt több kormánytag felemelte a szavát, rendre utasítva az üzletlánc vezetőit, és ügyészségi nyomozás is kezdődött. 

Miközben Hans Reisch azóta nem szólalt meg az osztrák sajtóban, most konkrét cáfolat érkezett a kisajátítási vádakra.

Előzménye, hogy csütörtökön több portál megírta: az oknyomozó VSquare oldal hírlevele szerint több mint egy évvel ezelőtt a Magyarországon élő, orosz származású Rahimkulov család, nemrég pedig Tiborcz István, a miniszterelnök veje próbálta megvenni a magyarországi Spart.

A névtelen forrásokra hivatkozó írásra pénteken a BDPST Group azt közölte, hogy sem a társaság, sem pedig tulajdonosa, Tiborcz István nem tervezett és nem is tervez befektetni a Spar kiskereskedelmi láncba, ilyen ajánlattétel nem történt. 

Ezért minden alapot nélkülöznek az ezzel ellentétes állítások – jelentette ki a BDPST Group.