Rahul Yenurkar, a Liberty Dunaújváros társaságcsoport cégvezetőjeként arról tájékoztatta a társaságcsoporthoz tartozó Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. munkavállalóit, hogy a nehéz acélpiaci körülmények miatt arra kényszerülnek, hogy ideiglenesen átszervezzék a munkarendet. A duol.hu beszámolója szerint a cégvezető hangsúlyozta azt is, konzultációt kezdeményez az üzemi tanáccsal és a szakszervezetekkel.

A bejelentés értelmében a műszakos munkavállalókat szakaszos, egyműszakos (délelőttös) munkarendbe helyezik át és/vagy állásidőre küldik őket. Mindezt a költségek optimalizálásával indokolta a cégvezető, hogy biztosíthassák a munkahelyek megmaradását. Ígéretük szerint folyamatosan figyelik az acélpiac helyzetét és amint lehetséges visszaállítják a munkarendet, a műszakbeosztásokat, illetve újraindítják a nyersvas- és acélgyártást. Rahul Yenurkar azt is megígérte, hogy a vállalat HR szervezete hamarosan felkeresi az érintett munkavállalókat annak érdekében, hogy részletes tájékoztatást adjanak és segítséget nyújtsanak az átmeneti időszakban, amelynek hosszáról még nincs információjuk. 

Mi az az állásidő? 

A berportal.hu meghatározása szerint állásidőnek nevezzük, amikor a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget. Azaz olyan okból nem tud a munkavállalóknak munkát adni, amelyet a megfelelő gondosság tanúsítása mellett elháríthatott volna. Ilyen eset akkor fordulhat elő például, amikor a dolgozó elkezdi a napi munkáját, azonban áramszünet okán nem tudja ellátni feladatait, s ezáltal áll a munkavégzése.

Olyan eset is előfordulhat, hogy a beosztás szerinti munkaidejének megfelelő óraszámú munkával nem tudjuk ellátni a munkavállalót. Ez általában több havi munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén fordul elő. Ilyenkor a fennmaradó idő szintén állásidő, ugyanis a munkáltató alapvető kötelezettsége a munkavállalót a munkaszerződés és a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztatni, továbbá a munkavégzéshez szükséges feltételeket is biztosítanunk kell.

A Liberty Dunaújváros dolgozóknak kiküldött szerdai tájékoztatója kapcsán a Portfolio arról írt, hogy a levélben az európai acélipar jelenlegi nehézségeit taglalják, majd leszögezik:

szeretnénk biztosítani Önt arról, hogy a Liberty Dunaújváros jövőjének érdekében dolgozunk, és minden döntésünk mögött a munkahelyek megőrzése, illetve a munkatársak támogatása áll.

A két kokszoló kemence leállítása Furnace Kft. dolgozói érinti, amivel kapcsolatban a cégvezetés arról ír, hogy ideiglenesen átszervezik a munkarendjüket, de egyelőre elbocsátástól nem kell tartani a 1200 érintett munkavállalónak, azonban a kézhez kapott fizetésük kevesebb lesz. 

Alig egy hónappal ezelőtt, május végén Ajay Aggarwal, a LIBERTY Steel Group európai igazgatója már pesszimista hangnemet ütött meg, amikor az Economx érdeklődésére elárulta,

az acélpiacot globálisan gazdasági bizonytalanság, magas kamatlábak és a gyártási kapacitások csökkenése jellemzi.

Az acélipari cégek kettős kihívással küzdenek, egyfelől még befektetnek a meglévő, de elavuló technológiába, másfelől fizetniük kell az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gyártásra való átállást.

A vállalati vezető hangsúlyozta azt is, hogy az Európai Unió acélipari vállalatai továbbra is szenvednek az inflációs nyomástól, ami 2022-23-ban az energiaárakra is hatással volt. Ráadásul csökken a belső kereslet is az unión kívülről érkező behozatal miatt. Egészen döbbenetes, de

2023-ban az európai kereslet 27 százalékát importból elégítették ki.

Ajay Aggarwal felidézte, az EUROFER előrejelzései szerint az európai acélpiac kilátásai 2024-ben sem lesznek kedvezőek, bár enyhe növekedést prognosztizálnak erre az évre, nagyjából 3,2 százalékot, de korábban 5,6 százalékot reméltek a szakértők. 

Ez számos nagyolvasztó és kokszoló leállításához vagy bezárásához vezetett – jelenleg az európai acélcégek kapacitásának körülbelül 23 százaléka nem termel – figyelmeztetett.