Új, 3 éves fix kamatozású Fix Magyar Állampapírt, valamint egy új konstrukciójú és futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt hirdet meg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a lakosság számára. A közlemény szerint a társaság a befektetői kör változó igényeire épülő termékek fejlesztésére tekintettel kezdi meg a Fix Magyar Állampapír nevű lakossági állampapír értékesítését.

Az új állampapír legfőbb előnye az ÁKK szerint, hogy a teljes futamidő alatt kiszámítható, mivel előre meghatározott, negyedéves kamatfizetési gyakoriságú fix kamattal biztosított. A 2027/Q1 elnevezésű FixMÁP sorozat évi fix 7 százalékkal kamattal, 1 forintos alapcímlettel és 3 éves futamidővel lesz elérhető, melynek 3 hónap az értékesítési időszaka, így minden új negyedévben új FixMÁP sorozatot hirdetnek meg.

Megújított konstrukcióval értékesítik az új, 5 éves futamidejű BMÁP papírt. Ennek a kamatmértéke továbbra is a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze és a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez kötött kamatbázis felett eltérő kamatprémiumot is biztosít, melynek mértéke az első három évben évi 1,5 százalék lesz, az utolsó kettőben pedig 2,5, ezzel ösztönözve és jutalmazva azokat a befektetőket, akik a lejáratig megtartják a papírt. Az induló éves kamat mértéke évi 8,01 százalék. A közlemény leszögezi, hogy továbbra is változatlan feltételek mellett lehet a 3 éves, 2027/N sorozatú BMÁP-ot megvásárolni.

Ugyanakkor az új termékek vonatkozásában értékesítési korlátot vezetnek be: az új FixMÁP sorozat esetében 50 millió forintos, míg az új BMÁP esetében az eddigieknél alacsonyabb, 100 millió forintos korlátot. Azaz eddig az összeghatárig lehet azokat értékesíteni az elsődleges piacon.

 

 

 

Új állampapírral próbálja felturbózni a kedvet a kormány

A pénzügyi tárca államtitkára szerint a csökkenő infláció, csökkenő hozamokkal jár, ám lesz egy új eszköz, ami „olyan sikerrel kecsegtet, amely hozzájárulhat az ügyfélkör bővítéséhez.”
Hogy ez miből áll, arról itt írtunk--->