Hétfőn 7,16 százalék lett a piaci (intézmények által is vásárolható) 10 éves állampapír hozama, utoljára tavaly novemberben volt ilyen magas ez az érték. Az emelkedést nem indokolja (a jelenleg 4 százalék alatti) infláció – írja a Növekedés.hu.

A hozam növekedésének részint belső okai vannak. A tavaly év végi tervekhez képest megemelkedett a 2024-es költségvetési hiány. A jövő évi költségvetés elfogadását pedig – a tavaszi ülésszak helyett – az év végére halasztotta az országgyűlés. 

A fokozott finanszírozási igény egyik oka, hogy a piac bizonytalanul tekint a költségvetési pályára és nem zárja ki az adósság növekedését.

Regionális viszonyok és nemzetközi hatás

A hasonló állampapírok közép-európai összehasonlításában a Magyarországon kibocsátottnak a hozama a legmagasabb. A V4-es régióban következőképpen állnak a 10 éves hozamok:

  • Magyarország: 7,16 százalék
  • Lengyelország: 5,84 százalék
  • Csehország: 4,46 százalék
  • Szlovákia: 3,50 százalék
A szlovák állampapír beleillik az eurózóna országainak 10 éves hozamaira jellemző trendjébe: ezek 2 és 4 százalék között szóródnak. Az Európai Központi Bank utalt rá, hogy júniusban megkezdi a kamatcsökkentést.

Ezzel szemben a Fednek (az amerikai központi jegybank) csúszik a kamatcsökkentési ciklusa, így a 10 éves egyesült államokbéli állampapírhozam is felszaladt 4,60 százalékig. A magyar állam által kibocsátott értékpapír növekedése jelentős részben a magas dollárhozammal van összefüggésben.

Azt gondolja, jól keresett az állampapírral? Ezt benézte!

Létezik sokkal jobb befektetés is annál, hogy állampapírba rakjuk a pénzünket Oszkó Péter, az OXO Technologies Holding alapító vezérigazgatója szerint. Ha kicsit a számok mögé nézünk, ezt már az emberek is felismerték, februárban – a megelőző hónapnál több mint 10 milliárddal többet – 77,7 milliárd forintot vont ki a lakosság egy hónap leforgása alatt. Cserébe megugrott a tbsz-ek száma, szeretjük a befektetési alapokat és a részvényeket, közben tavaly rekord összeget helyeztünk el külföldi bankokban.