I. Roy Cohen októberben ünnepelte 101. születésnapját ebből az alkalomból pedig megosztotta a hosszú élet titkait. Amikor Cohen 1922-ben megszületett, szülei parasztházában nem volt sem vezetékes víz, sem villany. A konyhában fatüzelésű kályha fűtötte az egész épületet. Nehéz volt egyik napról a másikra élni – mondta Cohen, aki egy második generációs New York-i bevándorló a Business Insidernek. A férfit először egy gyógyszergyár évi 3900 dolláros fizetésért alkalmazta, majd egy másik gyógyszergyár vezérigazgatója lett. Cohen 55 éves pályafutását három cégnél töltötte.

Azt mondta, hogy az évtizedek során számos leckét tanult a hosszú élettartamról, és néhányat megosztott a BI-vel.

Légy céltudatos

Cohen azt mondta, hogy nulláról indult, hogy vezérigazgató legyen. Karrierje során kockázatokat vállalt, például a kutatástól az első gyógyszercégénél a reklámozás felé fordult, annak ellenére, hogy az utóbbiban nem szerzett tapasztalatot. Bejárta a világot – üzleti és szórakozási célból – mielőtt 81 évesen nyugdíjba vonult. Szörnyű számomra a korengedményes nyugdíj gondolata – mondta. Hozzátette, a teljes életpálya – és általában a hosszú élettartam – titka a komfortzónából való kilépés.

Ha valamit nagyon akarsz, ha úgy érzed, hogy valami nem stimmel, és változásra van szükséged, találd meg a módját – tette hozzá.

Az emberi kapcsolatokat meg kell tanulni

Cohen, akinek hét testvére volt, azt mondta, hogy megtanult kijönni másokkal, miután gyermekkora a testvéreivel való kapcsolata körül forgott. Ha egy csomó emberrel élsz együtt, nem folytathatod az életed vadul és önzően, mintha te lennél az egyetlen ember a családban – fogalmazott.

Mediterrán diéta és napi séta

Cohen úgy gondolja, hogy hosszú élettartamának van genetikai háttere, apja 86, anyja 90 évesen halt meg. Ennek ellenére a mediterrán diéta híve, amelyet olyan gazdag vezetők is követnek, mint Jeff Bezos, vagy a biohacking technológia milliomosa, Bryan Johnson. Cohen kerüli a feldolgozott élelmiszereket és a húst, a friss halak, zöldségek és az olívaolaj javára.

Ha uzsonnára vágyom, rágcsálok egy darab karfiolt, sárgarépát vagy pirospaprikát – mondta Cohen, aki sok káposztát és salátát eszik és beépítette életébe a fitneszt, kezdve a farmon végzett munkájával. Manapság az edzésprogramja 20 perc lábgyakorlatból áll, minden reggel az ágyon ülve. Emellett a lakását minden nap hatvanszor körbejárja.

Tartsa mozgékonyan az agyát

A férfi elmondta, hogy minden pénzügyét nyomon követi, minden részlettel foglalkozik, ez tartja formában az elméjét. Hozzátette, folyamatosan kitalál valamit, legutóbb háza felhajtóját és tetejét újíttatta fel, és világítást szereltetett a fákra. Az elfoglaltság boldoggá tesz – mondta Cohen. A korai nyugdíjbavonulás elhülyít.

Hozzátette, hogy a spiritualitás segített neki az életben. Nem kell, hogy szervezett vallás legyen, de fontos, hogy legalább megpróbáljuk kitalálni, mitől megy előre a világ.

 

Van olyan ország, ahol már 55 évesen nyugdíjba lehet vonulni. A munka világa 60 éves kor körül már nem vonzó, a K&H tavaly készített felméréséből kiderült, hogy a 30 feletti válaszolók átlagosan 57 évesen szeretnének elvonulni, de az emberek majdnem ötöde már 50 évesen szeretné abbahagyni a napi robotot. Itt olvashatja erről a részleteket >>>