nyugdíjrendszer égető gondjai egyként sújtják a férfiakat és a nőket – írta Farkas András nyugdíjszakértő blogjában, amely a Portfolion jelent meg. A KSH szerint 2023. januárban

  • a férfi átlagnyugdíj 228.410 Ft,
  • a női átlagnyugdíj 196.720 Ft volt,
  • így a 2023-as nyugdíjrés 13,8 százalék volt.

Tavaly a nyugdíjrés 1,7 százalékkal kisebb volt, mint a 15,5 százalékos kereseti rés, ez elsősorban a Nők40 hatásának tulajdonítható. Átlagosan azonban továbbra is jelentős a nyugdíjak közötti különbség a nők hátrányára, ennek elsősorban az alábbi két tényező az oka:

  • Alacsonyabb életpálya-átlagkereset

A nyugdíj alapja az 1988. január 1. és a nyugdíj-megállapítás kezdőnapja közötti időben szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező keresetekből számított nettó havi életpálya átlagkereset. A kereseti rés következtében a női életpálya átlagkereset is alacsonyabb. Pozitív jellemző a magyar nyugdíjrendszerben, hogy a gyermeknevelést segítő ellátás és a legalább háromgyermekes édesanyáknak járó gyermeknevelési támogatás - bár arcpirítóan alacsony -, de az összege nem húzhatja le az életpálya átlagkereset összegét.

  • Rövidebb szolgálati idő

A nyugdíj összegét az életpálya-átlagkereset mellett a szolgálati idő egész években kifejezett hossza határozza meg, mert ettől függ a nyugdíjskála szerinti nyugdíjszorzó százalékos mértéke. A nők esetében – a Nők40 esetét kivéve – a szolgálati idő átlagosan öt évvel rövidebb, mint a férfiak esetében (33,5 év a férfiak 38,2 évével szemben). A nők kedvezményes nyugdíja azért kivétel, mert az igényléséhez eleve legalább 40 évi jogosító időbe számítható szolgálati idő szükséges, így a Nők40-et minimum 40 évi, vagy hosszabb szolgálati idő alapján lehet megállapítani.

A nyugdíj összege szerint a nők kétségkívül hátrányosabb helyzetben vannak.

A tavaly 220 ezer forintos átlagnyugdíj alatti nyugdíjat (vagy hasonló ellátást) kapott 2023-ban

  • 1.028.046 nő,
  • 516.572 férfi.

Három alapvető oka van annak, hogy a nők helyzete nem rosszabb a férfiakénál:

  • a nők kedvezményes nyugdíja,
  • a nők hosszabb várható élettartama,
  • az özvegyi nyugdíj.

És még nincs vége a nőket a hosszabb várható élettartamuk miatt kedvezményező előnyök sorának, hiszen a 13. havi nyugdíj bevezetése óta a hosszabb várható élettartammal még több nyugdíj jár. A 65 éves korukban nyugdíjba vonult hölgyek átlagosan plusz 4 havi, a Nők40-nel nyugdíjba vonult hölgyek átlagosan plusz 7 havi nyugdíjat kapnak életük során a 13. havi nyugdíj miatt.

 

Tengetik életüket a nyugdíjasok, milliónyian éppen csak megélnek
Egyre többen vannak, akik 160 ezer forintból próbálják megoldani az életüket. Itt írtunk erről részletesen >>>