Végső soron bármennyire hatékony egy laptop, a hordozhatósága kulcsa az akkumulátorában rejlik. Az pedig, hogy mennyi ideig marad nagy kapacitású, nagyban függ attól, hogy hogyan használjuk az eszközt.

PÉLDÁUL NEM FELTÉTLENÜL TESZ JÓT, HA ÁLLANDÓAN TÖLTŐN HAGYJUK.

A Lett cikke szerint ez különösen igaz a régebbi típusú laptopokra, mivel azok akkumulátorai túltöltődhetnek, így a kapacitáson túl jelentősen csökkenhet az élettartamuk is.

Az újabb típusú hordozható eszközökre azonban ez már kevésbé jellemző, mivel a gép keretrendszere (firmware), illetve az operációs rendszer védi a felhasználókat ettől, a túltöltéstől már egészen biztosan nem kell tartani. Ráadásul egyes rendszerek, a Macbook esetében például a MacOS, úgynevezett optimális töltési rendszert alkalmaz, vagyis miután a rendszer megtanulta, hogyan és mikor használjuk a laptopot, csak akkor engedi 80 százalék fölé töltöttségi szintet, ha úgy gondolja, hogy a tulajdonosnak valóban teljes kapacitásra lesz szüksége.

Ettől függetlenül a túl nagy feszültség, valamint a túl sok hő folyamatos veszélyforrást jelenthet, amíg töltőn tartjuk a laptopot. Az újabb Apple-eszközök nagy része azonban már ezt is képes érzékelni.

Az ilyen eszközökben elterjedt lítium akkumulátorok azonban, akárhogyan is használjuk a gépet, mindenképpen fogyó eszközök, azaz idővel csökken a kapacitásuk, az élettartamuk véges. Előbbi azonban gyorsabban csökkenésnek indulhat, ha folyamatosan a legmagasabb energiaszinten tartjuk a töltöttséget, illetve ha túl alacsony vagy túl magas feszültségen töltjük.

A lap szerint a legjobb, amit ezek alapján tehetünk, ha akár napi szinten lecsatlakoztatjuk a töltőkábelt, valamint ha bekapcsoljuk a gyárilag beépített akkumulátorkímélő megoldásokat. Érdemes lehet továbbá odafigyelni az akkumulátorcellák puffadására is, mivel ha ez előfordul, az azonnali cserét igényel. Utóbbi jelenségről gyakran árulkodik, ha a laptop hátsó burkolata egyenletlen, vagy ha egy-egy billentyűzet nehezebben lenyomható vagy furcsa érzetet kelt.

Belenyúltak az új iPhone-ok akkumulátorába

Az Apple váratlanul módosított egy fontos paramétert az iPhone 15-ös széria telefonjain.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->