Tavaszról őszre tolták több mint ezer pedagógus mesterminősítését, így a jelentkezők csak 2025. januárjától kaphatják meg a magasabb fizetésüket.

A vizsgák eltolása a programot megvalósító mesterpedagógusokra vonatkozik, a cél, hogy biztosítsák a pedagógusok egyenlő esélyeit - közölte az Oktatási Hivatal

Nem mindegy, hogy ki melyik fokozatba tartozik.

Ha egy oktatásban dolgozó feljebb szeretne lépni a ranglétrán, a pedagógus-előmeneteli rendszerben meg kell csinálnia a minősítését. A Belügyminisztérium (BM) öt kategóriát határozott meg, ezekhez társított minimumfizetéseket. A Pedagógus II. fokozat után jön a Mesterpedagógus, előbbi kategóriában a minimum fizetés bruttó 555 ezer forint, utóbbiban 630 ezer forint.

Eddig függetlenül attól, hogy valakinek melyik hónapban volt a minősítése, minden évben január 1-től sorolták át a magasabb kategóriába. Az idén hatályba lépő státusztörvény azonban lehetőséget ad arra, hogy a sikeres minősítés alapján a pedagógusokat szeptember 1-jén sorolják előre a következő fokozatba - mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja.é

Kizárólag a programot megvalósító Mesterpedagógusok eljárása módosult őszre - közölte a Telex.hu megkeresésére  az Oktatási Hivatal.

A pedagógusoknak öt év alatt kell megvalósítaniuk a programjukat. Erre tekintettel a Mesterpedagógus minősítési eljárásokat csak az őszi időszakban szervezzük meg, így is biztosítva a programmegvalósítási időszak egységességét, ezáltal figyelembe véve a pedagógusok egyenlő esélyeinek biztosítását is - indokolta a Hivatal a vizsgák eltolását.

Nagy Erzsébet szerint arról van szó, hogy szeptembertől meg akarják spórolni az átsorolással járó fizetésemeléseket. Szerinte ez egy „kisstílű dolog”, főként, hogy lényegesen kevesebben jelentkeztek minősítésre, mint eddig.

Az idei minősítési eljárásban szakértő és szaktanácsadói Mesterpedagógusnak 235-en, programot megvalósító Mesterpedagógusnak 1186-an jelentkeztek.