A nyugdíj előtt álló pedagógusokat kihagyták a januári béremelésből, mivel az év elején nem kaptak kinevezésmódosítást, így nem tartoznak a státusztörvény hatálya alá, ami a bérekről rendelkezik.

A Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a lépést nemcsak etikailag, de jogi szempontból is aggályos.

Az illetmények meghatározása ugyanis nem a jogviszonyhoz, hanem munkakörhöz kötött, a nyugdíj előtt álló kollégák is pedagógus munkakörben dolgoztak, illetve dolgoznak még mindig, akkor is, ha januártól nem változott a jogviszonyuk.

A PDSZ ügyvivője szerint a szerdai belügyminisztériumi egyeztetésen a téma kapcsán az is felmerült, hogy lényegében semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy a nyugdíj előtt álló, még mindig közalkalmazotti státuszban lévő pedagógusok is kapjanak béremelést, gyakorlatilag csak a tankerületi központokon múlik, ezt megadják-e nekik.

A tankerületi központokat felügyelő Klebelsberg Központtál (KK) szerdán Nagy Erzsébet szerint azt javasolta, hogy az érintettek kérelmezzék a nekik járó fizetésemelést.

A Népszavának nyilatkozva egy érintett pedagógus elmondta: a nők 40 korkedvezménnyel szeretne nyugdíjba vonulni, erről már tavaly tájékoztatta az illetékes tankerületi központot. Mivel idén februártól már a felmentési idejét tölti, januárban át sem sorolták az új pedagógustörvény, vagyis a státusztörvény szerinti köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba, vagyis közalkalmazotti státuszban mehet nyugdíjba.

Egy másik pedagógussal azt közölték, neki nem jár fizetésemelés, mert hamarosan kezdi a felmentési idejét, a nyugdíjazása csak június közepén kezdődik.