A tejipari dolgozók továbbra is ki vannak téve a tehenekben terjedő H5N1-es madárinfluenza kockázatának, és a vírus kivédése érdekében tenniük kell – közölték az amerikai egészségügyi hatóságok, miközben részleteket közöltek egy olyan dolgozóról, aki szemfertőzést tapasztalt.

A tejipari dolgozót mindkét szeméből és az orrából vett minták genetikai vizsgálatának vetették alá – írta Tim Uyeki, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központok főorvosa a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratnak írt levelében, amely megerősítette a vírus jelenlétét – írja a Bloomberg.

A madárinfluenza rendkívül fertőző törzse idén kilenc állam 36 állományában terjedt el a tejelő szarvasmarhák között. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal közlése szerint minden ötödik bevizsgált kereskedelmi tejmintánál találtak töredékeket. Az ügynökség közölte, hogy a marhahúst tesztelik a H5N1 vírus jelenlétére, mert aggódnak az emberekre történő esetleges átterjedés miatt. A hivatal szerint a pasztőrözött tej és a főtt marhahús fogyasztása viszont biztonságos.

A tejipari dolgozók továbbra is a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve, és arra kérik őket, hogy viseljenek védőfelszerelést és mossanak rendszeresen kezet

– áll a levélben. A H5N1 vírussal megfertőződött dolgozóknak és közeli kontaktjainak szájon át szedhető vírusellenes gyógyszert írtak fel. A vizsgálat utáni napon a dolgozók nem számoltak be semmilyen más tünetről, mint kellemetlen érzésről a szemükben, valószínűleg duzzanat miatt.

A H5N1 már régóta terjed a madarak között, bár többféle formában, amelyek eltérő mértékben képesek átterjedni más fajokra. A CDC megjegyezte, hogy a vírus pandémiás potenciállal rendelkezik, és két potenciális vakcinajelölt alkalmas a megelőzésre. Az Egészségügyi Világszervezet 2020-tól idén februárig mindössze 26 megerősített emberi madárinfluenza esetet jelentett emberben.