Szinte felfoghatatlan, de az amerikai nemzeti szerencsejáték-társaság adatai szerint közel 68 millióan tettek fogadást  a mérkőzésre, nagyjából összesen 23,1 milliárd dollár (körülbelül 8,3 ezer milliárd forint, a magyar költségvetési hiány kétszerese) értékben.

De vajon mi a helyzet Magyarországon? 

Bár konkrét összegekkel nem szolgált a Szerencsejáték Zrt., de azt azért az Economxnak elárulták, hogy a Super Bowl kedvelt esemény a fogadók körében, attól függetlenül, hogy a legnépszerűbb labdarúgó-eseményekre jellemzően még ennél is nagyobb fogadói figyelem irányul. Az élő fogadás kapcsán természetesen jelentősége van annak is, hogy a Super Bowl magyar idő szerint éjjel zajlik.

Kiemelték azt is, hogy az előző évi NFL-döntőhöz képest nagyságrendekkel nagyobb kínálat várta idén a fogadókat. A Tippmixen százas nagyságrendben voltak elérhetők olyan fogadási eseményeket a Super Bowl-ra, amelyek játékosok teljesítményére, statisztikai mutatóira vonatkoztak (például touchdownszerzés, passzolt touchdown, passzolt yard, futott yard, elkapott yard).

Egyébként régi adósságot törlesztett a társaság azzal, hogy az online felületen, a Tippmixprón is látványos kínálatbővülést tapasztalhattunk a 2023-as és a 2024-es Super Bowl-t összehasonlítva, és (végre) kötéstiltás nélkül is lehetett fogadni egyszerre a mérkőzés több kimenetelére.

Kíváncsiak voltunk arra is, milyen fogadásokkal gazdagodhattak hétfő hajnalra a legügyesebben tippelő magyar fogadók. 

Félmilliós mozdulat

Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a Tippmixprón a többi közt arra is lehetett tippelni, hogy a teljes mérkőzést tekintve kinek a nevéhez fűződik majd az utolsó touchdown, és 50,00-s odds kapcsolódott Mecole Hardman neve mellé, tehát a tét ötvenszeresét kaphatta az a játékos vissza, aki úgy gondolta, hogy Chiefs elkapója dönti el meccset. 

A Szerencsejáték Zrt. egyébként meg is indokolta, hogy miért adott ilyen magas nyereményszorzót, így legalább látjuk, hogy tervezik meg a fogadásokat. Szóval, abból indultak ki, hogy Hardman nem futott túl fényes szezont: miután tavaly megnyerte a Kansas csapatával a Super Bowlt, a New York Jetshez szerződött, de onnan még a szezon közben visszakerült a címvédőhöz. Azonban, hogy milyen drámákat produkál az amerikai foci, az immár háromszoros bajnok elkapó a hosszabbításban vált hőssé –

mindez kiemelt jelentőséggel bírt annak a Tippmixpro-fogadónknak is, aki 10 ezer forintos tétet tett arra, hogy Hardmané lesz az utolsó touchdown, ezzel pedig 500 ezer forintos nyereményt könyvelhetett el

- árulta el a vállalat. 

Íme, az ötszázezer forintot (is) érő elkapás

De ez nem minden, ugyanis a mérkőzés előtt az oddsok alapján az alapszakaszban főcsoportgyőztes San Francisco számított valamivel esélyesebbnek a végső győzelemre, és a nagyszünetben még vezetett is a 49ers. Azonban (a Szerencsejáték Zrt. nagy bánatára)

volt olyan Tippmixpro-fogadó is, aki a „Félidő/végeredmény” soron tippelt arra, hogy két negyed után a San Francisco vezet majd, a rendes játékidő viszont döntetlennel zárul – ez a tipp 30-as oddsot és 20 ezer forintos tétre 600 ezer forintos nyereményt ért.

Azért a nettó 580 ezer forintos bevétel körülbelül 116 ezer forintos órabért jelent, mielőtt egyáltalán megkezdődött volna a munkahét. 

Az éneklő magyar sztár

Persze az igazi big moneyt az Egyesült Államokban akasztják le a Super Bowlról. A felmérések szerint átlagosan 123,4 millióan látták a tengerentúl a nagydöntőt, melyet hosszabbításban 25-22-re nyert meg a címvédő Kansas City Chiefs a San Francisco 49ers-el szemben.

Ez hét százalékkal haladja meg az eddigi, 2023-as csúcsot: tavaly 115,1 millióan követték a képernyők előtt a Chiefs és a Philadelphia Eagles fináléját. Szintén rekordnak számít, hogy országszerte 202,4 millióan néztek bele rövidebb-hosszabb időre az NFL-szezon utolsó mérkőzésébe. 

S persze nem lehet világraszóló teljesítmény magyarok nélkül, hiszen a Pfizer idén egyperces reklámidőt vásárolt az NFL-döntőjében, amiért valószínűsíthetően 14 millió dollárt, körülbelül ötmilliárd forintot fizetett. A spotban a magyar Nobel-díjas tudós, a COVID-19-világjárványt okozó koronavírus elleni vakcina kidolgozója, Karikó Katalin énekli a Queen együttes Don't Stop Me Now című dalát. 

Azt is megírtuk, hogy a Super Bowl hétvégéjére a Las Vegas-i csúcskategóriás szállodákban, köztük a Bellagióban és a Fontainebleau-ben több mint ezer dollárt (360 ezer forint) kértek el éjszakánként a legolcsóbb szobákért.

A mérkőzésre szóló átlagos jegyárak minden korábbi rekordot megdöntöttek: egy belépőért 9 815 dollárt (3,5 millió forint) kellett fizetni a szurkolóknak, ez 35 százalékkal több mint tavaly, az Arizonában rendezett döntő alkalmával.

Az elemzők szerint ez a helyszínnek köszönhető, a vegasi rendezvények ugyanis mindig drágábbak, mint bárhol máshol az Egyesült Államokban.