Egy év alatt kétharmadával ugrott meg, és történelmi csúcsra, 15,5 millió forint fölé emelkedett a felvett lakáshitelek átlagos összege, a növekedésnek egyértelműen az év elején jól debütáló csok plusz az oka.

A magasabb kölcsönök nagyobb arányban fedezik a lakás vételárát, ráadásul a fiatal igénylők esetében egyre több banknál elég 10 százalékos önerő felmutatása a hiteligényléskor.

Gyökeresen átrajzolja az új családpolitikai eszköz, a csok plusz a hazai lakáshitelpiacot

– közölte Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A szakember arra emlékeztet, hogy az év első két hónapjában közel 50 milliárd forintnyi csok plusz hitel iránti kérelmet adtak be a pénzintézetekhez a családok. Ez azt jelenti, hogy az idei lakáshitel igénylések közel harmada köthető az új támogatási konstrukcióhoz.

A legfeljebb 50 millió forint értékű, kedvezményes, maximum évi 3 százalékos kamatozású hiteltermék felborítja az egy hitelszerződésre jutó átlagos lakáshitel összeg mértékét is

– jelezte a BiztosDöntés.hu szakértője.

2024 februárjában az adósok által felvett kölcsönök átlagos összege 15,52 millió forintra emelkedett. Egy évvel korábban, 2022 februárjában a lakáshitelpiac földbeállásának legdrámaibb hónapjában az átlagos hitelösszeg alig haladta meg a 9,2 millió forintot, azaz éves összevetésben több, mint kétharmadával magasabb összegről szólnak a kölcsönszerződések, mint tavaly februárban.

A mostani összeg magasabb, mint a 2022 februári zöld hitel boom idején mért 15,1 millió forintos átlagösszeg.

A csok plusz hitelért folyamodók eddig átlagosan 26 millió forintos hitelt igényeltek, ez pedig azt jelenti, hogy a következő hónapokban bizonyosan tovább emelkedhet majd a felvett lakáshitelek átlagos összege.

Újdonság az is, hogy ma 232 ezer forintos törlesztőrészlettel 30 millió forintos 20 évre felvett hitelt lehet törleszteni, míg egy éve ekkora törlesztés vállalásával csak 25,3 millió forintos kölcsön finanszírozására lehetett szerződni.