Komoly lökést adott a hazai ingatlanpiacnak a januártól bevezetett csok plusz – így értékelték az intézkedést a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LIT) tagjai. Mint azt Hornung Ágnes, a LIT mai ülésének helyet adó Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára elmondta, a több minisztériumot, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség és a nagyobb ingatlanfejlesztő vállalkozások fórumának résztvevőinek egyöntetű véleménye volt, hogy az új konstrukció, amelyben akár 50 millió forint összegű hitel is igénylehető maximum 3 százalékos kamatozás mellett, segített abban, hogy az ingatlanpiac újrainduljon.

Komoly indulás

Az államtitkár emlékeztetett: február végéig közel kétezer igénylés érkezett be a pénzintézetekhez. Hornung Ágnes szavai szerint az igénylések felívelése lényegében megegyezik az eredeti, 2015-ben bevezetett csok-igénylések felfutásával. Akkor az intézkedés ahhoz járult hozzá, hogy a gyermekes családok ingatlan tulajdoni aránya gyorsabban tudott növekedni és magasabb szintre jutott, mint a gyermektelen családoké. 

A csok plusz igénylések 87 százaléka használt lakóingatlan vásárlására venné igénybe a támogatott hitelt, egyelőre csak 13 százalék az új lakások igénylésének aránya.

Ez persze összefügghet azzal, hogy az elmúlt hónapokban a magas infláció miatt több új lakás projektet is felfüggesztettek, ám az építtetők az elmúlt hónapokban már újra megjelentek a házaknál – részben azért, mert a csok plusz új keresletet generál. Az év első 2 hónapjában az igénylések minössze 1 százaléka célozta meglévő ingatlan felújítását. 

Az igénylő párok esetében többséget képviselnek azok a családok, ahol az édesanya 30 év alatti, az igénylők kétharmada pedig legalább 2 további gyermek megszületését vállalta – demográfiai szempontból mindkét adatot bíztatónak minősítette a családügyi államtitkár.

Beindult a falusi csok is

Hornung Ágnes beszélt a falusi csok 2024-es indulásáról is.

Az év első 2 hónapjában 574 kérelmet nyújtottak be a kistelepülések megújítását célzó falusi csok program keretében, ez közel ötmilliárd forint értékű támogatási kérelmet jelent.

 Az igénylések 64 százaléka használt lakóingatlan vásárlására és 33 százaléka  korszerűsítésére, bővítésére vagy felújításra fordítódik. Az államtitkár hangsúlyozta: a falusi csok kombinálható a csok plusszal is.

Az otthonfelújítással is kombinálhatóak

A konstrukciók kombinálhatóak lesznek a 2024. júniusától induló otthonfelújítási programmal is, amelynek keretében – induláskor 108 milliárd forintos keretösszegig – 1990 előtt épült házak energetikai fejlesztésére lehet igényelni vissza nem térítendő támogatást és 0 százalékos hitelt. A korábban megismert részletek szerint a programban házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésre lehet felhasználni a rendelkezésre álló kereteket. Egy-egy beruházás maximum 7 millió forintos beruházást takarhat – feltétel, hogy legalább 30 százalékos energiamegtakarítást lehessen elérni. A jelentkezőknek minimum 1 millió forintos önerőt mindenképp fel kell mutatni, a vissza nem térítendő támogatást az adott terület (járás)  fejlettségi szintje határozza meg – mértéke 2,5-3,5 millió forint között mozoghat.