Hozzátartoznak a hagyományos utcaképhez Magyarország településein a többnyire kék színűre festett közkutak, hivatalos nevükön a „közkifolyók”, amelyek eredetileg a járókelők, turisták, illetve a vízbekötéssel nem rendelkező lakosok ivóvízhez jutását szolgálják. 

A jogszabályok értelmében minden önkormányzatnak kötelező ilyen közkutakat fenntartani a települések azon részén, ahol a lakók 300 méter távolságon belül csak innen jutnak ivóvízhez. 

A nyomókutak működtetéséről a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény rendelkezik, ami szerint a közkifolyókon szolgáltatott ivóvizet – háztartási célú vízhasználatra – a közműves ivóvízellátásba be nem kötött vagy ivóvíz-szolgáltatás korlátozással érintett ingatlan lakói vehetik rendszeresen igénybe.

Tikkadtan tévelygő turisták 

De mivel ismét reneszánszát éli a belföldi hagyományos, illetve kerékpáros turizmus, a tikkadt országjáró vándorok számára alaposan felértékelődik ezeknek a kutaknak a jelentősége.

Mégis gyakran megesik, hogy a szomjas ember keresve sem talál kutat, illetve hogy ha végre ráakad, akkor az jobb esetben csak üresen hörög, illetve nyomókarja fittyedten lifeg, de vizet nem ad.

Például az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. működési területén, vagyis Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében a társaság az önkormányzatokkal úgy állapodott meg, hogy a turisztikailag fontos helyeken működő kutakat vízmérőkkel látták el, és a költségeket az önkormányzatok fizetik a vízközmű-szolgáltatónak. 

Közölték azt is, hogy csakugyan egyre kevesebb kék kutat üzemeltetnek, de sok helyszínen esztétikusabb ivókutakat létesítettek.

Feltérképezték a kutakat

A vízre áhítozó tévelygők segítése érdekében a Közkutak.hu oldalon egy jól áttekinthető és böngészhető térképen található meg a Magyarország területén fellelhető összes olyan pont, ahol a sétálók, túrázók, kerékpározók ivóvízhez juthatnak. Ennek tanúsága szerint hazánkban közel 20 ezer helyszínen (egészen pontosan 19.395) van közterületi ivóvízvételi lehetőség.

Kép: Kozkutak.hu

A térkép piktogramokkal jelzi a közkutakat, ivókutakat, egyéb vízvételi lehetőségeket, forrásokat, ivócsapokat, sőt, azt is, ha ezek netán nem működnek.

Felhívják ugyanakkor a felhasználók figyelmét, hogy a jelzett kutak állapotáról csak közösségi bejelentés alapján szolgálnak információval, tehát a víz minőségéért és az esetlegesen szennyezett víz fogyasztásából adódó következményekért nem vállalnak felelősséget.

Zsebre vágható kutak

A Közkutak mobilapplikáció egy térképes felületen úgyszintén megmutatja a Magyarországon található közkutakat, ivócsapokat és úgynevezett „refill pontokat” jeleníti meg térképi felületen. Ez a közösségi bejelentés alapján is bővíthető adatbázisra épülő alkalmazás különösen hasznos a túrázók, természetjárók számára, de városon belül is jól jön, ha látjuk, hol jutunk a közelben ivóvízhez – írja a Turista Magazin.

A kis tárhelyigényű okostelefonos alkalmazás Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető, nagy előnye, hogy nem csupán a közkutakat és az ivócsapokat mutatja meg a térképen, de azokat az üzleteket és vendéglátóhelyeket is, amelyek részt vesznek a Refill – Töltsd újra! projektben, vagyis bárki ingyen feltöltheti náluk a vizespalackját.

Visszaélésre is akad példa

Csakhogy olyan is előfordul, hogy valaki éppenséggel nem a szomjúsága oltására, hanem egyéb célokra, például építkezéshez, locsoláshoz, autómosáshoz, úszómedence feltöltéséhez veszi igénybe a közkutakat, leleményesen csőtoldalék felszerelésével, és akár több köbméter vizet is elhasznál, ami azonban nyilvánvalóan szabálytalan közkúthasználatnak minősül.

Az így eljáró személyek jelentős anyagi kárt okoznak az önkormányzatoknak, mert a kutakon szolgáltatott ivóvíz után keletkező vízdíjat a víziközmű-szolgáltató felé a települési önkormányzatnak kell megfizetnie.

Éppen ezért a közkifolyókról hordókat, tartályokat tilos feltölteni, és a vizet csak szabad kifolyással lehet vételezni, toldalék, gumicső felszerelése nem megengedett.